Aparitia bolilor atopice cum ar fi eczema, astmul sau alergiile provocate de mancare poate fi intarziata sau chiar prevenita la bebelusi cu un grad mare de risc daca sunt hraniti numai la san timp de cel putin 4 luni sau cu lapte praf care sa nu contina proteina din laptele de vaca. Aceasta este concluzia unui nou studiu clinic publicat in Pediatrics, relateaza HealthDay News.
Daca un bebelus provine dintr-o familie cu un istoric de boli atopice, atunciintarcatulcu lapte de san si apoi hranirea bebelusului cu lapte praf hipoalergic (fara proteina continuta de laptele de vaca) poate intarzia sau chiar preveni aparitia bolilor atopice, in special dermatita atopica eczema).
Desi genetica are mai mult ca sigur un rol important in dezvoltarea acestor boli, alti factori cum ar fi dieta sunt strans legati de incidenta bolilor atopice.
Noul raport aduce noi dovezi in materie de nutritie in timpul sarcinii, alaptat si primul an de viata care pot afecta dezvoltarea bolilor alergice. Principalele descoperiri sunt dupa cum urmeaza:
Alina Sica
Redactor Copilul.ro
9 Ianuarie 2008