Alaptarea in primele luni de viata se pare ca actioneaza ca un scut de protectie impotriva aparitiei alergiilor alimentare.
Cercetatorii au descoperit o serie de posibile strategii de evitare a alergiilor alimentare.
Descoperirile includ evitarea anumitor produse in timpul sarcinii si al alaptarii, a formulelor hipoalergenice, intarzierea introducerii in alimentatia bebelusului a produselor alergenice si probiotice.
O recenzie a mai bine de 18 studii, evidentiaza efectul protector al alaptarii pe o durata de cel putin 3 luni la copiii care prezinta un risc ridicat de atopie (predispozitia genetica de dezvoltare a unor alergii).
Pentru copiii care prezinta un grad ridicat de risc, cercetatorii ofera o serie de recomandari:
Cercetatorii atrag atentia asupra faptului ca alergiile trebuie considerate ca fiind o potentiala cauza a simptomelor gasterointestinale sau dermatologice a pacientilor.
Gabriela Hotareanu
Redactor Copilul.ro
19 Noiembrie 2007