Alexandru Rafila, presedintele Societatii Romane de Microbiologie, a vorbit despre miturile care circula despre coronavirus.
Potrivit unui studiu facut recent, transmiterea virusului scade si epidemia dispare, daca 90% din populatie utilizeaza corect masca de protectie.
Mituri despre infectia cu coronavirus
1. Razele ultraviolete ucid virusul. Daca stam la soare, coronavirusul dispare.
Alexandru Rafila: Razele ultraviolete ucid virusul, dar daca se afla pe o suprafata care e expusa acestei radiatii ultraviolete. Lampile cu ultraviolete sunt folosite in cabinete medicale, in laboratoare, cabinete stomatologice ca sa decontamineze o anumita suprafata. Noi, daca stam la soare, nu are nicio legatura, pentru ca noi il transmitem prin picaturile pe care le eliminam.
2. Specialistii au descoperit ca vitamina D ajuta la combaterea coronavirusului. Daca luam vitamina D, suntem imuni la coronavirus.
Alexandru Rafila: Nu suntem imuni la coronavirus daca luam vitamina D, dar e nevoie sa iei vitamina D daca stai mult in casa. Pentru varstnici, spre exemplu, e utila vitamina D pentru ca au stat mult in casa si nu au fost expusi la lumina solara. Efectul nu e legat de infecția cu coronavirus, ci e legat de sinteza vitaminei D si de metabolismul calciului, care e deficitar la o anumita varsta. Aproape toate vitamintele, daca sunt in concentratie normala, fac ca sistemul imunitar sa functioneze eficient.
3. Coronavirusul cirula in aer, peste tot, deci este imposibil sa ne ferim de el.
Alexandru Rafila: Nu circula peste tot, eu am vazut multa lume care merge cu bicicleta sau care e singura in masina si utilizeaza masca de protectie. Nu e necesar, virusul nu circula peste tot prin aer. Transmiterea virusului prin aer trebuie sa fie conditionata de apropierea de o persoana infectata, care elimina prin vorbire, tuse, stranut, pictaruri care pot fi inhalte de alte persoane. Deci nu exista un pericol daca mergem in aer liber.
4. Daca purtam toti masca, coronavirusul va disparea.
Alexandru Rafila: Acesta nu e chiar un mit. A aparut un studiu care demonstreaza ca daca 90% din populatie utilizeaza corect masca, atunci transmiterea scade si epidemia se opreste. 90% e pragul care duce spre scadere. Masca trebuie sa protejeze si gura si nasul in acelasi timp. E important ca in partile laterale sa nu existe o cale de comunicare foarte mare. Tocmai de aceea mastile chirurgicale nici nu protejeaza perfect.
5. Daca facem gargara cu sare / bicarbonat, eliminam virusul din gat si nu mai ajunge in plamani.
Alexandru Rafila: Virusul nu se multiplica in gat, in primul rand. El e prezent acolo pentru ca ai o infectie pulmonara. Cred ca mult mai eficient decat sa facem gargara cu sare este sa ne spalam pe dinti. Acesta e un mare castig, care s-ar putea alatura spalatului pe maini.
6. Coronavirusul se depune pe orice suprafete si ramane acolo mai multe zile.
Alexandru Rafila: Ca se depune nu e niciun fel de problema. Viabilitatea lui e variabila, dar un virus nu trebuie doar sa fie viabil, trebuie sa fie si infectant. Adica, cantitatea de virus pe care ar trebui sa o preiei de pe suprafata respectiva, sa o duci la gura sau la ochi si sa produca si infectie este foarte greu sa fie atinsa prin preluarea de pe o suprafata. Se poate sa existe aceasta cale daca suprafata a fost contaminata, daca cineva a stranutat pe o astfel de suprafata. Virusul traieste pe aceste suprafete intre cateva ore si cateva zile. Depinde de tipul de suprafata.
7. Daca bem apa din reteaua urbana, tratata cu clor, suntem mai feriti de coronavirus.
Alexandru Rafila: Nu cred ca in apa de baut exista o cantitate de clor suficienta care sa distruga microbii. Apa e tratata cu clor in Romania si in alte tari pentru ca, se stie, clorul e un dezinfectant, dar pana a ajunge la robinet acest clor e utilizat si ramane o foarte mica cantitate de clor rezidual. Acea cantitate e un soi de indicator al calitatii apei. Adica, daca apa nu mai are deloc clor e posibil sa mai aibe micro-organisme.
8. Coronavirusul iubeste praful si mizeria, se cuibareste pe bulevarde, strazi, trotuare, case murdare.
Alexandru Rafila: Toate micro-organismele iubesc praful si mizeria, nu neaparat coronavirusul. De aceea, recomandarile care au existat pentru combaterea pericolului reprezentat de mediul ambiant in care traim noi s-au rezumat la curatenie. Curararea strazilor, a spatiilor publice cu apa si detergent.
9. Coronavirusul va disparea la vara, odata cu venirea temperaturilor mari.
Alexandru Rafila: Nu stiu daca va disparea, dar sper ca transmisibilitatea lui va fi mult redusa si vom avea o vara linistita.
10. Sapunul este cel mai ieftin si sigur dezinfectant, mai tare decat clorul si solutiile pe ba za de alcool.
Alexandru Rafila: Este corect. Sapunul afecteaza acest virus foarte rapid pentru ca el are un invelis care e distrus de sapun. E mai bun decat alcoolul. E mai bine sa ne spalam pe maini decat sa purtam manusi. Oricum, inainte sa punem manusile si cand le scoatem, trebuie sa ne spalam pe maini.
Sursa: Antena 3