Alexandru Rafila, despre Boala X: „Nu e niciun motiv sa speriem populatia din Romania!”

| | Actualizat: 2024-12-12 14:48:55

Boala X, sau sindromul acut febril, care a dus la decesul mai multor persoane in Congo, a pus in alerta lumea medicala. Medicul pneumolog Beatrice Mahler a atras atentia asupra simptomelor acestei boli misterioase si a cerut un punct de vedere din partea ministrului Sanatatii, Alexandru Rafila, mai ales tinand cont ca cei mai afectati sunt copiii. Conform primelor date dispnibile, peste 40% din cazurile depistate in Congo au fost inregistrate la copiii sub 5 ani.

Boala X nu pune, deocamdata, probleme la nivel global, spune Alexandru Rafila

Alexandru Rafila, a precizat, joi, ca boala X a aparut exclusiv intr-o regiune izolata din Republica Democratica Congo si nu prezinta in niciun fel caracteristicile unei maladii care sa puna probleme la nivel global, relateaza News.ro.

Ministrul Sanatatii considera ca nu poate fi vorba, in acest moment, de o alerta de sanatate si spune ca populatia din Romania nu ar trebui sa fie speriata.

„Aceasta afectiune care se pare ca este o boala cu transmitere respiratorie a aparut exclusiv intr-o regiune izolata din Republica Democratica Congo si ea nu prezinta in niciun fel caracteristicile unei boli care sa puna probleme la nivel global. Alerta de sanatate publica este strict pentru regiunea in care aceste cazuri au fost inregistrate, iar pentru intreaga tara, pentru Republica Democratica Congo este vorba despre o avertizare de nivel moderat.

Nu putem discuta in niciun fel de o alerta de sanatate care sa puna pe jar autoritatile din alte tari pentru ca aceasta alerta se refera strict la Congo. Eu consider ca nu e niciun fel de motiv sa speriem populatia din Romania, mai ales intr-o perioada, daca vreti, foarte agitata, din punct de vedere social, din punct de vedere politic”, a declarat Rafila.

Ministrul Sanatatii a mai transmis ca Institutul National de Sanatate Publica monitorizeaza situatia si ca se iau masuri pentru asigurarea asistentei medicale „inclusiv medicatia antivirala specifica pentru pacientii care ar putea sa aiba gripa sau o infectie cu noul coronavirus”.

Potrivit Gandul, cazurile raportate au avut un varf epidemiologic in saptamana care s-a incheiat in data de 9 noiembrie, insa focarul este in desfasurare. 71% dintre decese au fost raportate la pacientii cu varsta sub 15 ani, iar toate cazurile grave au fost inregistrate la persoane subnutrite.

„Este clar ca discutam despre o boala care afecteaza o regiune izolata din Republica Congo unde nu exista posibilitati de diagnostic si nici posibilitati de tratament al pacientilor, iar eforturile pe care organizatiile internationale in frunte cu OMS le fac in momentul de fata se refera la exact aceste doua elemente care sa ofere oamenilor din acea regiune capacitatea sau posibilitatea de a fi diagnosticati inclusiv din punctul de vedere al agentului patologic si de a fi tratati, initial cu simptomatice si daca se dovedeste ca este un microroganism care raspunde la o medicatie specifica atunci sa poata sa fie administrata.”, a mai explicat Rafila.

„Ceea ce trebuie sa intelegem este ca acele cazuri grave, mortale s-au inregistrat in totalitate la persoane subnutrite”, a mai precizat ministrul Sanatatii.

Citeste si despre