Alimente care cresc performantele creierului

| | Actualizat: 2007-03-05 09:25:18

 

Pestele, spanacul, uleiul de masline, usturoiul sau sucul de struguri ajuta creierul sa fie mai puternic. Dezlegarea de cuvinte incrucisate sau de puzzle-uri nu poate proteja creierul uman de imbatranire, dar o poate intarzia. Mancarea potrivita este o solutie mult mai buna pentru a-ti mentine creierul in forma. Exista alimente foarte importante care protejeaza celulele delicate ale creierului si vasele de sange de ravagiile care apar odata cu inaintarea in varsta, afirma specialistii americani citati pe site-ul eDiets.com.

Mancati saptamanal peste. Somonul, sardinele si heringul sunt pesti bogati in acizi grasi Omega 3, cu rol in protectia celulelor neuronale. Un nivel ridicat de Omega 3 in sange creste nivelul de serotonina, substanta chimica care creste dispozitia. Un studiu relizat de Rush Institute for Healty Aging din Chicago a aratat ca oamenii care consuma cel putin o data pe saptamana peste prezinta un risc mult mai mic de a suferi de Alzheimer decat cei care consuma mai rar astfel de alimente.

Spanacul incetineste deteriorarea creierului. Cercetatorii spun ca spanacul s-a dovedit a fi plin de antioxidanti. James Joseph, seful Laboratorului de Neurostiinte de la Human Nutrition Research Center on Aging din Chicago, sustine ca spanacul incetineste deficitele cognitive si problemele legate de varsta la nivelul sistemului nervos central.

Cereale integrale si orez brun, surse de vitamine. Una dintre cele mai inspirate decizii pe care ai putea-o lua ar fi sa incepi sa mananci orez brun. Este plin de vitamine si magneziu, care se pare ca este important pentru sistemul tau cognitiv. Usturoiul crud are o serie de elemente care inlatura raceala si diversele infectii. Cel mai bun este usturoiul crud, zdrobit.

O cana de lapte cu cacao cald aduce beneficii creierului, in timp ce sucul preprat din struguri este o alegere mult mai intelepta decat vinul. Studii recente realizate in SUA arata ca sucul de struguri imbunatateste memoria pe termen scurt si capacitatile motorii, datorita nivelul ridicat de antioxidanti pe care-l contine. Chang Young Lee, profesor de alimentatie la Universitatea Cornell, a descoperit ca antioxidantii din doua lingurite de pudra de cacao sunt "de doua ori mai puternici decat vinul rosu, de aproape trei ori mai buni decat ceaiul verde si de aproape cinci ori mai puternici oxidantii din ceaiul negru". Expertii iti recomanda sa nu ocolesti uleiul de masline. Numeroase studii au demonstrat ca uleiul de masline scade presiunea sangelui si colesterolul. Cea mai buna alegere: uleiul extravirgin.

(Ionela Croitorescu)  
Citeste tot articolul in: Evenimentul Zilei
5 Martie 2007

Citeste si despre