Vitaminele C si D au o contributie semnificativa la intarirea sistemului imunitar pe timp de iarna. Acestea pot fi luate si sub forma de suplimente, dar este important sa le obtinem pe cat posibil din alimentatie.
Nutritionista Mihaela Bilic a dezvaluit recent care sunt alimentele ce ne protejeaza impotriva racelilor, atunci cand temperaturile scad. Consumate frecvent, aceste tipuri de alimente ajuta organismul sa isi formeze o bariera naturala impotriva virusurilor.
„Vitamina C este implicata direct in sinteza colagenului si functionarea optima a articulatiilor, fara ea apar dureri articulare cu inflamatie. Pielea uscata tradeaza tot o lipsa de vitamina C, care este necesara pentru hidratarea si supletea tegumentului.
In sezonul rece si in perioadele cu epidemii de gripa/raceala, pe langa alimente, nu ezitati sa apelati la suplimente, o doza de 1 gram de vitamina C pe zi asigura functionarea organismului la cote maxime”, a precizat dr. nutritionist Mihaela Bilic, potrivit Stirile Pro TV.
Alimente bogate in vitamina C
Printre super-alimentele care contin cantitati mari de vitamina C se numara: patrunjelul, cu aproape 200 mg/100 g, ardeiul gras, lamaia, portocala, kiwi si, in general, fructele acrisoare. In aceasta categorie intra si fructele de padure, dar si rodiile. Acestea contin cantitati mari de vitamina C, dar si alti antioxidanti.
Toate aceste alimente pot fi consumate ca atare sau introduse in diverse retete. In cazul fructelor, se recomanda consumul acestora in stare naturala, cat mai proaspete, pentru a beneficia de toate calitatile lor.
- Sursa: gandul.ro
- Foto: Colaj Copilul.ro