Autoritatile din Arad, in alerta dupa confirmarea unui caz de scabie intr-un liceu!

| | Actualizat: 2024-04-23 20:55:36

Autoritatile din Arad sunt in alerta dupa ce un caz de scabie a fost confirmat intr-un liceu din oras. Directia de Sanatate Publica (DSP) Arad a confirmat ca un elev dintr-un liceu s-a imbolnavit de scabie, iar zvonurile indica posibilitatea existentei mai multor cazuri, desi unii dintre cei afectati ar fi primit diagnosticul de dermatita.

Potrivit informatiilor furnizate de DSP Arad, cazul confirmat este cel al unui singur elev, insa exista suspiciuni cu privire la alti adolescenti care prezinta simptome similare. Desi raportarea cazurilor ar trebui sa fie facuta de medicul scolii, se pare ca exista o reticenta din partea unora dintre cei afectati, posibil din cauza stigmatizarii asociate cu aceasta afectiune.

Scabia, o boala asociata de multe ori cu conditiile precare de trai, dar pare ca boala isi faca loc si in medii urbanizate din oras.

In ciuda faptului ca este vorba despre un singur caz confirmat, autoritatile au luat masuri imediate de precautie. Sala de clasa a fost dezinfectata, iar elevul afectat va sta acasa o perioada, pentru a preveni raspandirea afectiunii.

Reprezentantii Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Arad au declarat ca nu au inregistrat niciun alt caz de scabie internat in unitatea medicala.

Situatia este monitorizata cu atentie de catre autoritatiile din Arad.

Scabia: cauze, simptome, tratament

Scabia, sau raia cum mai este cunoscuta, este o afectiune cutanata cauzata de un parazit microscopic cunoscut sub numele de Sarcoptes scabiei. Desi este adesea asociata cu conditii precare de igiena si trai, scabia poate afecta pe oricine, indiferent de nivelul socio-economic sau de igiena personala.  

Cauzele infectiei cu scabie

Scabia este cauzata de contactul direct cu persoanele sau obiectele infectate cu paraziti Sarcoptes scabiei. Acesti paraziti pot supravietui pe piele pentru o perioada scurta de timp, facandu-i pe cei expusi susceptibili la infectie. Transmiterea scabiei poate avea loc prin:

  • Contactul fizic direct cu o persoana infectata.
  • Utilizarea obiectelor personale contaminate, cum ar fi lenjeria de pat, hainele sau prosoapele.
  • Contactul indirect cu suprafete contaminate, cum ar fi scaunele de autobuz sau bancile de la scoala sau alte obiecte utilizate de persoana infectata.

Simptomele specifice scabiei

Simptomele scabiei pot varia de la usoare la severe si pot include:

  • Mancarime intensa, mai ales in timpul noptii.
  • Aparitia de umflaturi rosii sau mici vezicule pe piele, in special intre degete, incheieturi, axile, zona genitala si pe trunchi.
  • Senzatie de disconfort sau senzatie de arsura pe piele.

Este important de mentionat ca simptomele pot dura timp de cateva saptamani, pana la cateva luni dupa ce infectia a avut loc.

Cum se trateaza scabia

Tratamentul scabiei implica, de obicei, utilizarea unor medicamente specifice si a cremelor sau lotiunilor antiscabice. Acestea contin substante active care ucid parazitii si ajuta la reducerea simptomelor. Tratamentul trebuie aplicat cu strictete, in functie de recomandarile medicului. 

In plus, este recomandat ca toate obiectele personale, cum ar fi lenjeria de pat, hainele si prosoapele, sa fie spalate in apa fierbinte si uscate la temperaturi ridicate sau calcate pentru a ucide parazitii si pentru a preveni reinfestarea.

In cazuri mai severe sau daca infectia se raspandeste la alte parti ale corpului, medicul poate recomanda si medicamente administrate pe cale orala.

FOTO: freepik.com

Citeste si despre