Medicii de familie trag un semnal de alarma cu privire la noul registru national de vaccinare. Sistemul ar avea probleme serioase, din cauza ca istoricul de vaccinare al unora dintre copii a disparut. Acest lucru face imposibila inregistrarea noilor vaccinuri facute in cabinetele medicilor de familie.
Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF) transmite ca, odata cu transferul datelor si punerea in functiune a noului Registru Electronic National de Vaccinare, exista pericolul intreruperii procesului de vaccinare a copiilor in cabinetele medicilor de familie. Institutia a transmis un comunicat prin care atrage atentie asupra unei probleme serioase si anume imposibilitatea de a introduce in sistem noile vaccinuri efectuate, in unele cazuri. In alte cazuri este vorba despre istoricul de vaccinare al copiilor, care a disparut complet.
"In data de 1 iulie 2022 a fost inchis RENV copii, cel in care se inregistrau de ani de zile toate vaccinarile copiilor, incepand cu cele facute in maternitate. Conform HG 697/2022, incepand cu data de 1 iulie 2022, toate vaccinurile efectuate urmeaza sa fie inregistrate in noul RENV, cel care a fost folosit in contextul vaccinarii impotriva COVID-19", precizeaza SNMF, intr-un comunicat.
De mentionat ca SNMF a sustinut ideea de unificare a celor doua registre, insa problemele au aparut abia in momentul in care acest lucru a fost pus in practica. In urma implementarii noului sistem, medicii de familie au constatat ca nu pot inregistra noile vaccinuri pe care le efectueaza la cabinet, din cauza ca istoricul de vaccinare al multora dintre copii a disparut.
"Imposibilitatea de a inregistra vaccinul administrat unui copil duce la lipsa dovezii oficiale ca acel vaccin a fost efectuat. Practic, din perspectiva autoritatilor, un copil care nu are un vaccin inregistrat nu este vaccinat. Pe de alta parte, daca oficial un medic nu poate inregistra un vaccin, nu poate justifica in fata autoritatilor ca a folosit respectivul vaccin, ramane cu el pe stoc si nu mai poate solicita alte doze de vaccin.
Medicii de familie se afla acum in situatia de a nu putea derula campaniile de imunizare, iar vaccinarile facute in aceasta ultima saptamana risca sa contina erori de inregistrare", se mai arata in comunicat.
FOTO: Freepik