Primavara este anotimpul in care natura renaste si ne bucura cu toate darurile ei, insa este si sezonul multor afectiuni „pacatoase”, in special pentru copii. De la alergii, pana la viroze si pana la bolile contagioase ale copilariei, uneori chiar suprapuse, toate dau batai de cap celor mici si celor mari si creeaza neliniste in multe familii. Cand cei mici sunt la gradinita sau la scoala, frecventa bolilor cu care se confrunta copiii primavara poate sa creasca alarmant.
Primavara aduce cel putin un episod de boala la copii, asta in cel mai bun caz. Deseori, insa, bolile de sezon se succed cu repeziciune sau chiar ajung sa se suprapuna, cei mici avand imunitatea slabita dupa sezonul rece. Daca la vantul de primavara adaugi si faptul ca multi parinti isi duc copiii in colectivitate chiar daca au probleme de sanatate, ai ecuatia perfecta pentru o contagiozitate ridicata.
Primavara avem de a face cu adevarate epidemii printre cei mici, de la varicela, la boala gura-mana-picior, la boala obrajilor palmuiti si conjunctivite. Virozele, enterocolitele, infectiile bacteriene sunt si ele la ordinea zilei, iar parintii fac coada la usile pediatrilor, cu cei mici in brate. Daca mai pui la socoteala si alergiile provocate de polenuri si praf, concluzionezi ca primavara, oricat ar fi ea de frumoasa, este unul dintre cele mai neprietenoase anotimpuri cu copiii si parintii.
Cum recunosti bolile de primavara
Varicela, una dintre cele mai contagioase boli ale copilariei, se mai numeste si varsat de vant poate tocmai pentru ca se raspandeste cu mult mai mare viteza in acest anotimp in care curentii de aer devin tot mai puternici. Varicela este usor de recunoscut: se instaleaza de cele mai multe ori cu un puseu de febra, urmat de eruptia multor bubite rosii pe piele. Ai putea crede ca, poate, copilul a fost ciupit de insecte, insa odata ce petele rosii devin pustule cu lichid si se intind pe tot corpul, inclusiv pe talpi, urechi si pe pielea capului, situatia este clara: aveti varicela!
Virozele nu sunt complicate, dar pot da batai de cap, mai ales ca sunt contagioase. Se manifesta cu pusee de febra pana in 39 de grade Celsius, insotita de tuse, rosu in gat, obstructie a cailor aeriene. Tratamentul este simptomatic si nu se administreaza niciodata antibiotice contra virozei, chiar daca micutii fac temperatura. Lucrurile se pot complica daca peste viroza se suprapune si o infectie bacteriana sau o alta afectiune specifica primaverii.
Gastroenterocolitele sunt „in floare” primavara si sunt provocate de bacterii sau norovirusuri. Cand copilul are diaree, varsaturi, greata, febra insotita uneori de frisoane, este important sa va asigurati ca este bine hidratat si sa evitati sa il duceti in colectiviate. Consultati medicul pediatru, care va recomanda cea mai buna schema de tratament.
Alergiile de primavara sunt provocate in cele mai multe cazuri de polenul plantelor, ridicat in aer de vanturile specifice acestui sezon. Cum sistemul imunitar este destul de slabit dupa iarna, alergiile se pot manifesta mai violent si simptomele pot fi confundate, uneori, cu cele ale unor viroze. Medicul pediatru va putea pune un diagnostic diferentiat si va recomanda masurile cele mai potrivite.
Alergiile pot da senzatie de mancarime in zona ochilor, iar cum copiii nu au, uneori, cea mai buna igiena a mainilor, faptul ca isi vor freca des pleoapele poate duce la instalarea conjunctivitei. La primele semne de inflamatie a conjunctivei, solictati sfatul medicului si actionati in consecinta. Orice zi pierduta poate duce la agravarea afectiunii, care oricum se vindeca destul de greu.
Boala gura-mana picior este contagioasa si des intalnita la copiii mici. Poate fi confundata cu o boala a copilariei (se instaleaza cu febra, dureri in gat si stare alterata). Copilul va fi contagios intre 3 si 7 zile, astfel ca nu este bine sa il duceti in colectivitate. Boala se poate manifesta, insa, pana la 10 zile.