Botulismul apare la alimente conservate

| | Actualizat: 2007-05-07 10:54:35

 

In primele 4 luni ale anului 2007, au fost confirmate, la nivel national, 8 cazuri de botulism, fata de 3 cazuri in aceeasi perioada a anului 2006. Cele 8 cazuri au aparut in judetele: Mures – 2 din care 1 deces, Bacau - 2, Valcea -2 si cate 1 caz in judetele Harghita si Bihor. Boala apare in urma consumului de alimente contaminate, in special conserve preparate in casa, slanina, carnati afumati, peste afumat/sarat, carne in untura.

Pricipalele semne ale bolii sunt:
- tulburari digestive moderate: uscaciunea mucoasei bucale, greata, dureri abdominale;
- cefalee, ameteli;
- astenie accentuata;
- paralizii flasce, mai frecvente sunt paraliziile oculare- oftalmoplegie,
- manifestari oculare ( diplopie, strabism) ;
- paralizii faringiene- inghitire dificila, voce ragusita, vorbirea dificila, iar in cazurile severe paralizii ale muschilor de la gat, membre, paralizii ale muschilor respiratori cu aparitia insuficientei respiratorii.

In vederea prevenirii imbolnavirilor, Ministerul Sanatatii Publice ºi Centrul pentru Prevenirea si Controlul Bolilor Transmisibile recomanda populatiei urmatoarele:
- evitarea consumului conservelor de legume, carne si peste preparate in casa care nu au fost sterilizate prin fierbere (fierbere minim 30 de minute);
- evitarea consumului de conserve al caror capac bombeaza;
- evitarea consumului alimentelor cu aspect si miros neplacut;
- curatarea atenta si spalarea riguroasa a produselor vegetale;
- conservarea la rece a mancarurilor incomplet preparate sau a produselor alimentare perisabile;
- alimentele cu aspect si miros neplacut nu vor constitui hrana pentru animale;
- recipientele in care s-au aflat alimentele cu aspect si miros neplacut vor fi bine curatate si fierte.
- orice preparat conservat in casa sa fie fiert timp de peste 10 minute - conservele casnice ( de vegetale) prezinta riscul cel mai mare; conservele industriale (supe concentrate, conserve de legume) pot fi mai rar contaminate cand au fost insuficient sterilizate; carnea afumata si sunca preparata in casa, carnatii, conservele de peste pot fi, de asemenea, surse de imbolnavire;
- evitarea prepararii alimentelor cu mai mult de 2 – 3 ore inaintea consumului, in cazul in care nu se pot asigura conditiile de temperatura necesare pastrarii alimentelor preparate;
- asigurarea pastrarii alimentelor la temperaturi de 4-8 grade Celsius, in cazul alimentelor ce vor fi consumate la mai mult de 2-3 ore de la preparare (refrigerare);
- consumarea alimentelor pregatite pentru sugari imediat dupa prepararea lor, fara a fi reincalzite sau pastrate la frigider;
- in cazul alimentelor gatite, asigurarea unei temperaturi de preparare de peste 70 grade Celsius;
- evitarea contactului intre alimentele ne-preparate si cele preparate;
- spalarea repetata a mainilor, nu numai dupa utilizarea toaletei si inainte de masa.

La aparitia primelor simptome de boala se recomanda prezentarea imediata la medicul de familie sau la spitalele de urgenta.


Biroul de presa MS

7 Mai 2007

Citeste si despre