Camera de garda de la spitalul de copii Gomoiu risca sa se inchida, pentru ca guvernul Ciolacu a blocat angajarile. Asistentele sunt epuizate

| | Actualizat: 2024-01-04 16:09:55

Camera de garda de la spitalul de copii Victor Gomoiu risca sa se inchida, pentru ca guvernul Ciolacu a blocat angajarile, relateaza defapt.ro. Sefii de sectie au transmis un memoriu prin care cer inchiderea ei, invocand lipsa de personal si epuizarea celor care muncesc.

Spitalul Clinic de Copii Doctor Victor Gomoiu apartine de primaria Bucuresti, dar, urmare a unei ordonante emise de guvernul Ciolacu, angajarile au fost blocate, de anul trecut. Administratia spitalelor Bucuresti a transmis memorii catre Guvern, cerand exceptarea de la prevederile ordonantei, dar nu a primit nici un raspuns.

Maria Enescu, managerul spitalului Gomoiu, sustine ca asistentele, care lucreaza in ture de 12 cu 24, sunt epuizate si ca s-a ajuns ca o singura asistenta sa fie pe tura intr-o sectie, iar unele fac „ture in plus”.

„Asistentele, in mod normal, lucreaza 12 cu 24, iar ca sa asiguram turele la Camera de garda am mai dat asistente de prin sectii, unde s-a mai putut, dar si acolo nevoia este destul de mare. Pentru inceput, am mai limitat, mai comasam niste sectii. Vedem ce-o sa facem. Eu, ca manager, nu pot lua hotararea sa inchid Camera de garda si sa las pacientii sa stea cu zecile de ore la un triaj. Daca as inchide Camera de garda la ora 19,00, pana a doua zi dimineata va dati seama ce ar fi”, a declarat Maria Enescu.

Aceasta a precizat ca la nivelul spitalului exista numarul necesar de medici, dar din schema de personal lipsesc peste 70 de asistente.

„Da, exista riscul (inchiderii Camerei de garda), pentru ca nu ne-au deblocat posturile. Noi am facut eforturi si am acoperit Camera de garda, deocamdata, dar asta nu o sa tina la nesfarsit, pentru ca personalul este epuizat.

Trebuie sa facem din nou memorandum, ca sa deblocheze posturile. Dar, situatia aceasta nu se intalneste doar in spitalul nostru, ci in toate spitalele care apartin de Primarie. Sefii de sectie au facut un memoriu catre manager ca sa inchidem Camera de garda, dar va dati seama ca in perioada asta de pandemie, cu rujeola si cu gripele sezoniere, era crima sa o inchidem. Fetele fac eforturi si vin la ture in plus, dar nu o sa putem la nesfarsit sa facem chestiunea aceasta, pentru ca si ele sunt epuizate. Lipsa de personal este foarte mare”, a mai declarat Maria Enescu, potrivit Newsweek.

Situatia este tensionata si in randul parintilor, care trebuie sa astepte la Camera de garda, spune managerul spitalului. In prezent, exista o singura asistenta pe tura la nivelul fiecarei sectii, in care sunt internati intre 25 si 31 de copii.

„Nu suntem spital de urgenta, dar la spitalele de urgenta se sta deja cinci-sapte ore la coada. Daca am inchide si noi, timpul de asteptare ar fi groaznic. Spitalul e plin de copii, nu pot sa fac asa ceva. Datoria noastra, ca manageri, e sa gasim solutii. Trebuie sa gasim solutii, sa trecem hopul acesta. Mai ales acum, in perioada sarbatorilor, e jale. Si acum stam cu Politia aici, pentru ca unii parintii sunt foarte recalcitranti si agreseaza personalul medical; dupa ce ca e putin, mai e jignit, injurat si asa mai departe.

E curtea plina. In spatiul in care trebuie sa stea salvarile am pus aer conditionat si caldura sa nu stea copilasii in frig. Dar, la triaj e curtea plina”, a mentionat Enescu.

In noiembrie 2023, directoarea generala a Administratiei Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti, Oana Sivache, atragea atentia asupra lipsei personalului din spitale, subliniind ca a solicitat de patru ori deblocarea posturilor. Potrivit acesteia, spitalele nu mai au suficienti medici si duc lipsa de personal TESA, fiind „in pericol insasi functionalitatea si continuitatea” activitatii medicale.

„Am incercat sa deblocam posturile din spitale printr-un memorandum, urmat de trei reveniri. Fara raspuns! Toate demersurile noastre au fost ignorate de Guvern, fiind, probabil, si insuficient sustinute de ministrul Sanatatii sau de cel al Dezvoltarii. E regretabil ca pacientii sunt impartiti in mod discriminatoriu (cei din spitalele aflate in subordinea Ministerului Sanatatii versus cei din spitalele din subordinea Primariilor sau Consiliilor judetene).

Majoritatea oamenilor nici nu stiu ce institutie administreaza spitalul in care ei solicita ajutor medical! Nici nu ar trebui sa conteze”, sustinea Sivache, conform unui comunicat transmis de ASSMB.

  • Surse: defapt.ro, newsweek.ro
  • Foto: Facebook

Citeste si despre