Incepand cu Ziua Copilului, ARES da din nou startul campaniei de screening pentru depistarea afectiunilor cardiace congenitale la copii. Capitanul Inimioara si prietenii sai revin si anul acesta pentru a-i ajuta pe cei mici sa afle daca inimile lor sunt sanatoase. Ajunsa la cea de-a opta editie, campania Nicio Zi Fara Joaca isi propune sa atraga atentia asupra importantei consultului cardiac in cazul copiilor, in conditiile in care datele OMS arata ca 8 copii din 1000 se nasc cu o malformatie cardiaca congenitala. Screeningul cardiac va consta in consultatie clinica si investigatie EKG, efectuate gratuit de echipa medicala ARES. In cadrul campaniei, parintii vor avea si posibilitatea de a opta pentru completarea consultului cardiac cu o ecografie de cord, cu reducere de 50%.
Campania se va desfasura in lunile iunie si iulie si se adreseaza copiilor cu varste intre 3 si 14 ani, in limita locurilor disponibile, ocupate in baza programarilor la numarul de telefon 0319300. In cazul copiilor cu varsta sub 3 ani, pentru care efectuarea electrocardiogramei poate fi dificila, medicii recomanda efectuarea ecografiei de cord.
Potrivit dr. Alina Oprescu, medic cardiolog pediatru, semnele unei malformatii cardiace congenitale difera in functie de varsta copilului. La sugar si copilul mic pot sa apara transpiratii abundente, iritabilitate sau apatie, dificultatea alimentarii, stare generala influentata, frecventa cardiaca crescuta, frecventa respiratorie crescuta, gemete si cianoza (o coloratura particulara la nivelul buzelor, membrelor). La copiii mai mari apare oboseala la efort, palpitatiile, durerile toracice, sincopa (lesinul), dureri de cap persistente.
”Malformatiile cardiace congentale se por diagnostica cu ajutorul unor instrumente ca examenul clinic, care poate releva prezenta unui suflu sistolic, a unor tulburari de ritm cardiac sau decela prezenta unor valori tensionale crescute pentru varsta copilului. EKG-ul poate diagnostica diverse tulburari de ritm sau de conducere, extrasistole, cat si boli cardiace ce se pot asocia cu risc crescut de evenimente adverse cardiovasculare (sindrom QT ling, Sindrom Brugada, cardiomiopatia hipertrofica). Iar ecocardiografia transtoracica este considerata cea mai importanta componenta din arsenalul de investigatii, aceasta putand diagnostica malformatiile cardiace din prima zi de viata, de la comunicarile anormale de la nivelul inimii (DSA, DSV, PCA, FOP), la malformatii valvulare (stenoze sau regurgitari), pana la boli ale miocardului (cardiomiopatii)” spune dr. Alina Oprescu.
In cadrul campaniei Nicio Zi Fara Joaca, cei mici vor primi puzzle-uri, carti si creioane de colorat si vor invata prin clipuri video si desene despre importanta controlului regulat al inimii. Capitanul Inimioara este un personaj de animatie care explica celor mici cum decurge un consult cardiologic. Prietenii sai, EKG, ECHO, TENSIOMETRU si UMBRELUTA sunt inspirati din intrumentele reale de investigatie sau tratament pentru afectiunile cardiace si fac intregul proces medical mai putin stresant si mai usor de inteles pentru cei mici.
Medicii ARES care ii vor evalua pe cei mici sunt dr. Alina Oprescu si dr. Silvia Deaconu, medici cardiologi cu competenta in cardiologie pediatrica.
Dr. Alina Oprescu, medic primar cardiolog este supraspecializata in cardiologie pediatrica la Institutul de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare si Transplant Targu Mures si detine atestare europeana EACVI-AEPC Ecocardiografie in Boli Cardiace Congenitale
Dr. Silvia Deaconu este medic specialist cardiolog, supraspecializat in cardiologie pediatrica, cu multiple stagii de practica in spitale din Franta si Grecia si cu certifciare europeana Ecografie in Boli Cardiace Congenitale.
In primele sapte editii ale campaniei, au fost evaluati peste 1750 de copii. In urma consultatiilor, unul din 10 copii a fost depistat cu afectiuni de care parintii nu stiau: aritmii respiratorii, bradicardii sinusale, tahicardii ventriculare, aspect de hipertorfie ventriculara stanga si dreapta, BRD minor, etc. Printre micutii testati s-au numarat si cativa copii in cazul carora electrocardiograma si consultul au ridicat suspiciunea de malformatii congenitale cardiace (Defect Septal Atrial, Persistenta de Canal Arterial).
Grupul ARES este unul dintre principalii furnizori de servicii medicale din Romania, oferind solutii terapeutice inovatoare de cardiologie si radiologie interventionala. ARES detine in prezent noua sali de angiografie in cinci centre din Bucuresti, Cluj-Napoca, Pitesti, Constanta si Tulcea. Misiunea ARES in Romania este sa asigure accesul unui numar cat mai mare de pacienti la tratamente inovatoare care pastreaza integritatea corporala, cu accent pe cardiologie. In spiritul acestei misiuni, de-a lungul celor peste 10 ani de activitate, la ARES au avut loc 18 premiere medicale nationale. Din anul 2019, ARES este detinut si administrat de fondul american de investitii Highlander Partners.