Cand e corect sa administram antivirale copiilor in sezonul gripei

| | Actualizat: 2024-01-20 20:59:07

Suntem in plin sezon al virozelor, iar gripa nu ii ocoleste nici pe cei mari, nici pe cei mici. Atunci cand copilul contacteaza virusul gripal, este important ca parintii sa stie sa aplice protocolul corect. De multe ori, de teama ca gripa sa nu evolueze spre ceva mai grav, parintii administreaza antibiotic. Medicul pediatru Mihai Craiu spune ca, in cazurile de gripa, cel mai indicat este tratamentul antiviral, fiind vorba despre un virus. Medicamentele antivirale au efect insa doar daca sunt administrate la momentul potrivit, dupa cum explica specialistul, intr-o postare pe Facebook.

„Gripa este o afectiune severa si are nevoie de tratament, daca s-a instaurat deja boala. Nu putem astepta sa treaca singura, in special la grupa de copii cu risc crescut.

Nu putem administra antivirale specifice oricand. In gripa antiviralul autorizat pentru uz uman (oseltamivir/Tamiflu) se poate administra doar la inceputul bolii. In primele zile de boala, sau ca profilaxie, dupa contactul semnificativ cu un bolnav ce are gripa dovedita. Acest medicament nu va avea nici un efect asupra evolutiei prelungite sau asupra complicatiilor bolii aparute la mai mult de o saptamana de la debutul gripei.

De ce? Pentru ca oseltamivirul nu face minuni ci doar previne raspandirea virusului in organism. Acest mecanism de preventie functioneaza doar in primele 2-3 zile de la debut. Cat mai repede cu atat mai eficace”, explica specialistul, pe pagina Spitalul Virtual pentru Copii, pe care o administreaza.

Precizari importante despre antibiotice

O complicatie care poate aparea in cazurile de gripa este suprainfectia bacteriana. Din acest motiv, unii parinti decid sa dea antibiotic copilului, cu scop preventiv. Medicul pediatru trage un nou semnal de alarma in acest sens si explica de ce este gresit sa administram antibiotic cu rol de preventie.

„Da, ar exista unii copii ce dezvolta drept complicatie a gripei o suprainfectie bacteriana (statistic vorbind cam un sfert din virozele respiratorii la copil ar putea evolua catre suprainfectii respiratorii bacteriene, mai ales in scenariul unui copil fragil - prematurii, cei cu maladii cronice cardiace sau pulmonare, cei cu malnutritie, cei cu obezitate extrema si cei nevaccinati). Dar asta nu inseamna ca administram preventiv antibiotice unui copil cu gripa. Vom trata inutil si cu efecte adverse 75% din cei diagnosticati.”, mai spune medicul specialist.

FOTO: Freepik

Citeste si despre