Cat acid folic ne trebuie?

| | Actualizat: 2010-07-09 21:12:06

 Acidul folic este o vitamina importanta pentru orice femeie care este posibil sa ramana insarcinata. Acidul folic face parte din grupul vitaminelor B si ajuta la prevenirea malformatiilor congenitale grave ale creierului sau maduvei spinarii copilului (numite si defecte de tub neural) precum si a malformatiilor la nivelul buzei superioare sau la nivelul inimii.

Acidul folic (vitamina B9) joaca un rol important in productia de celule noi in organism. In particular, acidul folic este indispensabil formarii de globule rosii ale sangelui de catre maduva osoasa.

Esentiala in timpul sarcinii, vitamina B9 este vitamina hidrosolubila a grupului de vitamine B, avand un rol fundamental in producerea globulelor rosii si in asimilarea substantelor nutritive din alimente.

De asemenea, aceasta vitamina previne aparitia malformatiilor. 

 

Surse de vitamina B9 - Acidul folic este prezent in numeroase alimente: ficat, lapte, branzeturi fermentate, legume verzi (sparanghel, spanac, varza verde, morcov). Specialistii sunt de parere ca toata lumea ar trebui sa-si asigure zilnic un supliment de 0,4 mg de acid folic sau 0,6 mg pentru femeile insarcinate.  In plus, acidul folic are nevoie de vitaminele B12 si B6 drept catalizatori pentru a-si realiza  toate functiile. De aceea, se recomanda ca suplimentul zilnic sa fie o combinatie din cele trei vitamine (B9, B12 si B6). Doza indicata pentru B12 variaza intre 0,5 si 1 mg/zi, iar pentru B6 intre 10 si 250 mg/zi.

Carenta de vitamina B9 - Carenta se poate observa in caz de subalimentare, in tulburarile de absorbtie (datorate unor anomalii digestive), in sarcina, in cazul luarii de medicamente cu activitate antifolica. Principala manifestare a carentei in acid folic este o varietate de anemie. Atunci este prescris ca medicament acidul folic cu administrare pe cale orala (sau, adesea, derivatul sau, acidul folinic, pe cale injectabila).


Citeste si despre