Daca in perioada copilariei, doctorii recomanda un ou pe zi, dupa 18 ani este indicat cel mult un ou pe saptamana. Vinovat pentru restrictie este nivelul ridicat de colesterol din galbenus. Un singur galbenus depaseste ratia zilnica admisa de colesterol. Cand organismul se maturizeaza apar deja primele semne de imbatranire vasculara. Consumul excesiv de oua nu face decat sa amplifice acest fenomen. Surplusul de colesterol se va depune pe peretele intern al arterelor, ducand la sclerozarea acestora (ateroscleroza). Recomandarea specialistului: un ou pe saptamana.
In afara colesterolului (care se gaseste in galbenus), oul nu mai contine niciun element nociv, ci numai elemente nutritive care ajuta la dezvoltarea organismului. Motiv pentru care ouale pot fi mancate in cantitati mult mai mari de copii. Intre sapte si 12 luni, pediatrii recomanda maximum trei oua pe saptamana. Dupa aceasta varsta, celor mici le putem da cu un ou mai mult, pentru ca dupa varsta de 5 ani sa crestem consumul la cinci oua pe saptamana. "Trebuie sa luam in calcul si ouale din preparate, nu numai pe cele mancate ca atare", subliniaza medicul primar pediatru Rodica Nanu, de la Policlinica "Batistei" din Capitala.
Oul prajit nu numai ca nu mai are toate elementele hranitoare, dar are si un continut mai ridicat de grasimi. De asemenea, cu cat oul este preparat mai mult cu atat elementele nutritive sunt mai greu asimilate de organism, sustin specialistii. Concluzia: cele mai bune oua sunt cele fierte moi, nu in ulei sau untura.
Exceptie fac cele de gasca ori rata, care trebuie fierte tari pentru a inlatura riscul anumitor infectii cum ar fi cele cu salmonela. Oul este o sursa sigura si ieftina de proteine. Cu un continut de aproape sapte grame de proteine, un singur ou poate asigura un sfert din necesarul zilnic de proteine al unui adult. Cea mai hranitoare parte a unui ou este galbenusul, albusul continand in mare parte apa (87%) si aproape patru grame proteine. In galbenus, in schimb, se gasesc o varietate de vitamine (A, B6, B12) si minerale (calciu, fosfor si potasiu). Oul este unul dintre putinele alimente care contin in mod natural vitamina D.
(Ionela Croitorescu)
Citeste tot articolul in: Evenimentul Zilei
6 Martie 2007