Mai multe produse din ciocolata destinate in special copiilor au fost retrase de pe piata de la inceputul lunii aprilie, din cauza unei suspiciuni de contaminare cu salmonella, o bacterie care provoaca toxiinfectii alimentare grave. Decizia a fost luata dupa ce s-au raportat peste 100 de cazuri in Belgia, insa situatii similare au aparut in mai multe tari din Europa.
O mamica din Marea Britanie a povestit ca fetita sa in varsta de 3 ani a ajuns in stare foarte grava dupa infectarea cu salmonella. Simptomele au debutat a doua zi dupa ce micuta mancase un ou de ciocolata.
„Am luat-o pe Brooklyn-Mai de la gradinita luni si se simtea deja foarte, foarte rau. Cu o saptamana inainte fusesem eu bolnava si credeam ca s-a molipsit si ea. Dar apoi a dormit 21 de ore in urmatoarele 24, iar cand era treaza adormea pur si simplu in picioare, in timp ce facea diferite lucruri. Temperatura i-a crescut peste 39 si atunci am stiut ca ceva nu e in regula. Am discutat cu pediatrul despre ce ar putea fi si am mers la spital. Credeam ca avea un virus. Dupa 3 zile s-a confirmat, insa, ca era salmonella de la ciocolata Kinder pe care o mancase duminica. Verificati, va rog, data de expirare a ciocolatelor pe care le aveti si aruncati-le daca fac parte din loturile contaminate. Fetita mea a mai fost bolnava, dar niciodata asa. E total absenta si lipsita de viata”, a povestit Charlotte Wingfield.
Alerta alimentara in toata Europa
In data de 2 aprilie autoritatile din Belgia au demarat o ancheta privind produse din gama Kinder fabricate in Arlon si posibil infestate cu salmonella, dupa aparitia unui numar foarte mare de cazuri de salmoneloza, in special la copii. Compania Ferrero a decis sa retraga si sa recheme voluntar de pe piata europena loturi de produse Kinder cu diferite gramaje, inclusiv din Romania, ca masura de precautie, dupa ce au existat suspiciuni ca ar avea legatura cu imbolnavirea mai multor persoane din statele UE. In Romania nu s-au inregistrat cazuri de imbolnaviri care sa poata fi puse in legatura cu consumul produselor Kinder si nici nu au existat informatii oficiale sau buletine de analiza care sa indice prezenta tulpinii de salmonella suspicionate.
„Numai produsele Kinder fabricate în Arlon, Belgia, sunt afectate de aceasta rechemare. Fabrica Arlon reprezinta aproximativ 7% din volumele totale de produse Kinder fabricate la nivel global intr-un an. Local se vor implementa solutii pentru a ajuta consumatorii cu rechemarea”, a anuntat compania Ferrero, admitand, totodata ca „au fost ineficiente interne ce au creat intarzieri inpreluarea si distribuirea informatiilor in timp util”.
Intreaga productie de Kinder Surprise T4 80g , Kinder Mini Eggs, Kinder Surprise Maxi 100g, Kinder Happy Moments, Kinder Mix 193 g, Kinder Mix 133g si Kinder Schockobons produse in Arlon, Belgia au fost retrase de la vanzare, iar activitatea fabricii in care s-ar fi produs contaminarea a fost oprita pana la finalizarea anchetei si certificarea de catre autoritati, se mai arata in comunicatul Ferrero.
FOTO: Facebook / Charlotte Wingfield