Celulele fetale, un medicament pus la indemana chiar de natura

| | Actualizat: 2005-09-08 10:25:14

Oamenii de stiinta americani au descoperit recent ca celulele din corpul unui fetus aflat in crestere migreaza si colonizeaza creierul mamei. Rezultate ale cercetarilor efectuate pe soareci in laborator arata ca celulele fetale sunt "chemate" sa repare creierul mamei, ceea ce, daca se confirma si in cazul oamenilor, ar putea avea implicatii profilactice majore, mai ales in ceea ce priveste tratarea bolii Alzheimer.

Insa cum ajung aceste celule in creierul femeii gravide? Era deja cunoscut ca, in  timpul sarcinii, un mic numar de celule fetale migreaza spre placenta si in sangele mamei, fenomen denumit microchimerism. Chiar si dupa nastere, aceste celule pot continua sa supravietuiasca timp de zeci de ani in tesuturi precum cele din ficat, piele sau splina si s-a demonstrat ca ajuta la vindecarea acestor tesuturi in cazul in care sunt afectate.



Varianta fetusului-medicament nu pare atat de improbabila deoarece, daca mama este sanatoasa - in timpul sarcinii si dupa – atunci si copilul are sanse mai mari de supravietuire. Insa este pentru prima data cand se constata ca celulele fetale trec de bariera sange-creier, a indicat Diana Bianchi, experta in microchimerism. Odata ajunse in creier, celulele-stem se dezvolta practic in aproape toate tipurile  de celule specifice creierului: unele care seamana cu neuronii si transmit impulsuri electrice; astrocite, care sprijina neuronii si oligodendrocite, care protejeaza celulele nervoase. Nu se stie totusi inca daca celulele nou-sosite au capacitatea de a initia actiuni nervoase sau daca pot stabili sinapse cu celulele nervoase ale mamei.

Pentru a urmari traiectoria acestor celule, oamenii de stiinta au modificat genetic celulele unui soarece femela in asa fel incat acestea sa fie fluorescente. Celulele nu s-au raspandit intamplator, intrucat, in momentul in care a a fost indus un impuls asemanator atacului cerebral, numarul celulelor fetale a crescut de sase ori in zona afectata, chemate de "semnalul SOS" al tesutului vatamat – ceea ce poate indica implicarea lor in procesul de vindecare.

Cel mai mare avantaj potential al folosirii celulelor fetale ca tratament in viitor este ca acestea pot fi astfel foarte simplu injectate in sange si lasate sa-si gaseasca singure drumul catre sistemul nervos central. Ceea ce ar putea ajuta imens la tratarea unor regiuni cu vatamari difuze, precum cele declansate de boala Alzheimer.

Totusi, echipa de cercetatori a avertizat ca va dura poate chiar si 20 de ani pana la dezvoltarea unui tratament eficient, pentru ca, intr-un numar limitat de cazuri, celulele fetale au agravat bolile imunologice. "Nu este inca lamurit cat traiesc celulele fetale in creierul mamei si cum se integreaza in retelele functionale specializate ale creierului. Folosirea clinica trebuie facuta cu maxima precautie", a avertizat Jakub Tolar, profesor de microchimerism la Universitatea Minnesota.

Sursa: Gandul

Citeste si despre