Conform unui cercetator de la Universitatea Qeensland (UQ), rezultatele extraordinare ale unui tratament cu celule stem pentru o afectiune uterina ar putea duce la un nou tratament pentru fetii cu oase fragile, dar si cu alte afectiuni, relateaza Science Daily.
Profesorul Fisk, cel care a pus bazele acestui studiu, a declarat ca cercetarile de pana acum pot sa imbunatateasca tratamentele si pentru alte afectiuni cum ar fi distrofia musculara si bolile congenitale cerebrale.
Boala oaselor fragile sau osteogenesis imperfecta afecteaza copiii cat timp ei se afla inca in pantecele mamei. Boala apare deoarece colagenul, unul dintre cele mai importante elemente in intarirea oaselor, nu se mai dezvolta normal. Afectiunea este detectata prin teste de ADN sau ultrasunete inainte de nastere si duce la un sistem osos deficitar si la stoparea cresterii.
Echipa de cercetatori, condusa de profesorul Nicholas Fisk, a transplantat celule stem in fetusi de soareci in varsta de 14 zile care sufereau de osteogenesis imperfecta. Soarecii au beneficiat in urma tratamentului de o reducere a fracturilor lungi de 2 treimi la varsta de 12 saptamani in comparatie cu o grupa de soareci netratata. Ei au descoperit de asemenea ca oasele acestor animale erau mai puternice, mai groase si mai lungi decat oasele celor care nu au primit transplanturi.
Aceste rezultate exceptionale publicate in jurnalul Blood sugereaza ca, dupa studiile urmatoare, acest tratament ar putea fi aplicat pe oameni la fetusii umani care sunt afectati de boala oaselor fragile.
Cercetatorii au declarat ca un transplant de succes cu celule stem inainte de nastere poate insemna o imbunatatire semnificativa in sanatatea copilului si calitatea sa de viata.
Alina Sica
Redactor Copilul.ro
30 Ianuarie 2008