Chiar nu ti se poate intampla?

| | Actualizat: 2005-11-14 12:08:34

 

Ascultand povestea Corneliei nu-ti poti ascunde surpinderea si te gandesti ca "nu are cum sa fie serpozitiva!" Te face sa te intrebi soptit "cum de s-a infectat cu HIV?". Uimirea ti se acentueaza cand afli ca a avut doar un partener (care nu este infectat) si singurul lucru care te duce cu gandul la riscul de a se infecta este o interventie stomatologica de acum cativa ani. Are numai 25 de ani si a trait in ultimele luni cat intr-o viata. A trecut de la bucuria de fi insarcinata, la drama intrebarilor si din nou la fericirea pe care ti-o da aducerea pe lume a unui copil.

Nu ar fi descoperit ca este infectata daca, atunci cand a ramas gravida, nu ar fi ascultat sfatul medicului de familie de a-si face toate analizele, inclusiv testul HIV. S-a dus la un laborator, i s-a luat sange si dupa cateva zile a primit rezultatele. Fara nici o explicatie s-a trezit ca pe fisa sa scrie HIV pozitiv. Stia doar ca POZITIV inseamna ca esti infectat. Tineretea a ajutat-o sa nu se lase doborata de aceasta veste. Tineretea si dragostea pentru copilul pe care-l astepta. Asa ca a vrut sa afle mai multe si mai ales, a vrut sa afle ce se va intampla cu copilul sau.

Descoperind ca este un Centru de consiliere si testare HIV la ea in oras, a decis impreuna cu sotul sau sa refaca analizele. Sperau ca primele rezultate sa fie gresite. Se mai intampla doar! Rezultatul testului a fost insa acelasi: ea seropozitiva - el seronegativ. Principala intrebare era acum daca sa pastreze sau nu sarcina. A vorbit mult cu consilierul de la Centru dorind sa afle ce e mai bine pentru copil. A aflat ca se poate opri trecerea virusului de la ea la copil. Trebuia insa sa urmeze un tratament, sa nasca probabil prin cezariana si sa nu alapteze copilul.

Nimic nu i s-a parut greu Corneliei cand in joc era sanatatea copilului sau, asa ca a avut vointa sa respecte toti pasii care trebuiau facuti. I s-a parut ca lunile trec greu, insa cand i-a venit sorocul a dat nastere unui copil frumos, care are sanse mari sa fie sanatos. Primele analize arata ca virusul nu a trecut la copil, insa acum mai are de asteptat pana cand se pot face testele care confirma acest lucru. 18 luni par nesfarsit de lungi, stie insa ca a facut tot ce era posibil ca sa aiba un copil sanatos.

Cornelia este din pacate una dintre putinele viitoare mamici care merg la medic in primele luni de sarcina, oferind astfel copilului sansa de a se naste sanatos. Multe dintre femei ajung la spital doar ca sa nasca. De ce atat de tarziu? Din diverse motive, dar cel mai adesea pentru ca viitoarele mamici nu isi fac nici macar un control pe tot parcursul sarcinii. In plus nu putine sunt cele care ignora recomandarea medicilor de a-si face testul HIV, considerand ca nu au cum sa fie infectate. Lor nu li se poate intampla una ca asta, nu? Oare?! Povestea Mariei te face sa-ti contabilizezi viata si sa treci pe lista toti partenerii pe care i-ai avut, poate o operatie de apendicita facuta pe vremea liceului si toate vizitele la stomatolog. Automat acel "mie nu mi se poate intampla" se sterge din minte si apare convingerea ca e mai bine sa-ti faci testul HIV!

Informatii utile


  

Transmiterea de la mama la fat a infectiei cu HIV este la nivel mondial a doua cale de trasmitere si poate fi controlata numai prin depistarea mamelor seropozitive si aplicarea protocolului standard de prevenire.

Romania a depasit de mult faza "copiilor infectati in spitale", numarul cazurilor de adulti infectati, inclusiv femei gravide, fiind intr-o crestere constanta in ultimii ani.

Fundatia Romanian Angel Appeal a fost primul ONG care a implementat in Romania proiecte de prevenire a transmitere infectiei cu HIV de la mama la fat.

Experienta acumulata in proiectul de "Educatie si Prevenire în Transmiterea Infectiei HIV de la Mama la Copil în judetul Constanta" (iunie 2000 - mai 2002) si "Programul de Prevenire a transmiterii infectiei cu HIV de la mama la fat in judetul Giurgiu" (septembrie 2002 - aprilie 2005), a stat la baza "Programului de prevenire a transmiterii infectiei cu HIV de la mama la copil" derulat in prezent de RAA in 16 judete si Bucuresti, cu finantare de la Fondul Global de Lupta impotriva SIDA, Tuberculozei si Malariei.

Cornelia este una din cele 50 de mame seropozitive incluse in acest program implementat de RAA in parteneriat cu Ministerul Sanatatii. Din octombire 2004 pana in septembrie 2005 RAA a infiintat 18 Centre de Consiliere si Testare HIV, oferind gratuit consiliere si testare HIV pentru gravide si populatia generala in: Bucuresti (2 Centre), Brasov, Braila, Bihor, Bacau, Caras-Severin, Constanta, Cluj, Dambovita, Dolj, Galati, Hunedoara, Olt, Prahova, Suceava, Sibiu si Timis. 34.850 de gravide si 11.643 de persoane din populatia generala au beneficiat pana in prezent de aceste servicii. Din totalul femeilor gravide, 18,759 au fost testate doar in momentul in care au venit sa nasca (53 %). Prin cele doua programe au fost depistate 68 de persoane infectate (18 femei gravide si 40 din populatia generala). Alte 32 de femei gravide seropozitive, au beneficiat numai de protocolul de prevenire, fiind cazuri aflate deja in evidenta Directiilor de Sanatate Publica Judetene.


Romanian Angel Appeal este o organizatie neguvernamentala înfiintata în 1990. Prin proiectele sale, RAA actioneaza pentru îmbunatatirea asistentei medicale, sociale si psihologice a persoanele afectate de HIV/SIDA, prin servicii directe gratuite, prin programe de educatie destinate specialistilor din domeniu, precum si prin campanii de informare si prevenire.


Claudia Catana
Coordonator Relatii Publice
claudia.catana@raa.ro
www.raa.ro

Citeste si despre