Cine-i mic bea laptic sa fie voinic

| | Actualizat: 2007-03-26 11:06:59

 

Cine-i mic bea laptic, cine-i mare ar fi bine sa-l consume cu moderatie! Asemenea informatii oferite de studii de data recenta incearca sa demitizeze laptele – bautura copilariei noastre. "Totusi, nu trebuie sa desfiintam laptele, mai ales produsele derivate din lapte, cele fermentate, probioticele. Acestea sunt o sursa buna de vitamine si minerale, ce intaresc sistemul imunitar, refac echilibrul natural al organismului, previn osteoporoza. Laptele este un produs natural creat de mama-natura special pentru puii de mamifere. Dintre toate mamiferele, omul este singurul care continua sa bea lapte si la varsta adulta. Laptele are compozitie strict individualizata pentru fiecare specie. De aceea, laptele de vaca nu trebuie sa inlocuiasca laptele matern in dieta nou-nascutilor. Hranitul la san este obligatoriu minimum sase luni, abia la diversificare putem introduce treptat laptele de vaca", precizeaza prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

Laptele este una dintre cele mai bune surse alimentare de proteine cu valoare biologica ridicata. 100 g lapte de vaca integral contin 3,1 g proteine, laptele degresat – 3,6 g proteine, iar laptele de capra – 3,9 g. Pentru a putea digera laptele, organismul nostru are nevoie de o anumita enzima (galactozidaza), ce dizolva lactoza (glucidele specifice laptelui). Numai ca, o data cu inaintarea in varsta, cantitatea de galactozidaza scade, astfel incat organismul tolereaza din ce in ce mai greu laptele. Daca aceasta enzima lipseste, consumul de lapte poate avea ca urmare balonari, crampe stomacale sau diaree. Astfel se explica de ce laptele este recomandat cu moderatie persoanelor adulte. De asemenea, laptele este o sursa buna de vitamine (A, E, D, B1, B2, B3, acid folic) si minerale (calciu, fier, potasiu, fosfor). Pentru copii, specialistii ne sfatuiesc sa alegem laptele integral. Micutii au nevoie de mai multa energie fiind in crestere, au nevoie de grasimile valoroase din lapte. In cazul adultilor, mai ales daca au restrictii alimentare (ateroscleroza, boli cardiovasculare), e de preferat laptele partial degresat sau degresat in intregime.

(Georgeta Licsandru)  
Citeste tot articolul in: Jurnalul National
Foto: Jurnalul National
26 Martie 2007

Citeste si despre