Consumul bogat de grasimi e legat de aparitia cancerului mamar

| | Actualizat: 2007-03-23 13:21:18

 

Un studiu recent prezinta dovezi conform carora o dieta bogata in grasimi poate favoriza aparitia cancerului mamar la femeile aflate in perioada post-menopauza. Testele efectuate pe animale arata ca un consum mai mare de grasimi poate creste sansele de aparitie a cancerului, dar studiile asupra corpului uman nu au fost considerate relevante. Pentru realizarea studiului efectuat de Institutul National de Cercetare a Cancerului din Statele Unite au fost interbate 188.700 de femei despre regimul lor alimentar si s-a descoperit ca exista o legatura intre cancerul mamar si consumul de mancaruri bogate in grasimi. Persoanele intervievate de cercetatorii americani aveau varste cuprinse intre 50 si 71 de ani si se aflau in stadiul de post-menopauza.

Femeilor intervievate li s-a cerut sa noteze cu diferite calificative, de la „niciodata” pana la „de sase ori pe zi” 124 de tipuri de mancare si sa specifice in ce cantitate consuma respectivele mancaruri. Din totalul de femei urmarite de-a lungul studiului, 3.501 au fost afectate de aparitia cancerului mamar. Cele care consumau mai multa mancare grasa erau predispuse la aparitia cancerului la san cu 11% mai mult decat cele care consumau mai putine grasimi. Cresterea riscului de aparitie a acencerului mamar era influentata si de consumul de grasimi saturate, monosaturate sau polisaturate. Factori cum ar fi istoricul familiei cu privire la cancerul mamar, fumatul, indicele de greutate a corpului si consumul de alcool nu au fost considerati relevanti.

In almanahul publicat de Institutul National de Cercetare a Cancerului, dr Annie Thiebaut declara: „In randul femeilor aflate in stadiul de post-menopauza, care au participat la studiu, am detectat o legatura directa intre consumul de grasimi si riscul aparitiei cancerului”. Autorii studiului sugereaza ca cercetarile efectuate de alti doctori nu au putut sa stabileasca acesta legatura intre consumul de grasimi si aparitia cancerului, deoarece nu au supravegheat de-a lungul studiului persoane care sa obtina 20% din energia necesara din consumul de grasimi, acest lucru ingreunand stabilirea unei diferente.

Cercetatorii mai precizeaza ca grasimile pot influenta riscul aparitiei cancerului prin stimularea producerii de hormoni, dar mai este nevoie de multe cercetari pentru o intelegere mai buna a riscului. Totusi, intr-un editorial din acelasi almanah, cercetatorii Stephanie Smith-Warner si Meir Stampfer de la Harvard School of Public Health din Boston au declarat ca este mai important sa se controleze grasimea din corpul unei femei, pentru a preveni aparitia cancerului, decat sa se urmareasca cantitatea de grasimi pe care o consuma si au mai adaugat: „Detectarea prin studii si teste clinice a unor legaturi dintre un regim alimentar bazat pe grasimi si aparitia cancerului sunt foarte modeste pe langa dovezile foarte concludente care arata legatura dintre cantitatea de grsime din corp si riscul aparitiei cancerului la femeile ajunse la menopauza.”

Dr. Emma Pennery, asistenta la fundatia britanica „Breast Cancer Care”, a declarat: „Nu se cunoste inca sigur faptul ca un regim bogat in grasimi poate duce la aparitia cancerului; studiile efectuate de alti cercetatori nu au ajuns la aceleasi concluzii, deci suntem oarecum departe de a fi foarte siguri de aceste conexiuni; totusi, un regim bogat in grasimi poate duce la cresterea greutatii si este acceptat faptul ca o greutate mai mare a corpului, mai ales in cazul femeilor aflate la menopauza, poate creste riscul aparitiei cancerului mamar”. Dr Sarah Rawlings, seful  clinicii „Breakthrough Breast Cancer” precizeaza: „Chiar daca ati ajuns la menopauza sau nu, si greutatea corporala a trecut peste limitele normale, va puteti confrunta cu mai multe probleme de sanatate, printre care bolile de inima, tensiune mare si mai multe tipuri de cancer; daca va mentineti la o greutate normala pe parcursul vietii, puteti reduce din riscurile aparitiei mai multor boli”.

23 Martie 2007

Citeste si despre