Un studiu efectuat pe sobolani sugereaza ca acei copii prematuri carora li se administreaza morfina devin mai sensibili la durere, relateaza BBC News.
Cercetatorii americani au descoperit ca rozatoarele carora le-a fost administrat medicamentul chiar dupa nastere, au avut nevoie mai tarziu de doze mai mari de morfina pentru a-si calma durerea decat acele rozatoare carora li s-a administrat un placebo.
Morfina este un tratament standard pentru copiii nascuti prematur care au nevoie de mai multe tratamente si teste dureroase.
Cercetatorii de la Universitatea South Carolina au tratat sobolanii nou-nascuti cu injectii cu morfina in primele 9 zile de viata si au testat raspunsurile lor la durere cateva saptamani mai tarziu.
Dupa aproape 6 saptamani, echivalentul perioadei de adolescenta la om, sobolanul morfina a devenit mai sensibil la durere decat sobolanul tratat cu placebo.
De exemplu, si-a retras labele mai repede cand au fost incalzite cu o lampa si cand durerea a fost indusa a avut nevoie de mai multa morfina.
Specialistii cauta cea mai eficienta varianta pentru calmarea durerii la copiii prematuri, dar care sa nu le dauneze.
Alina Sica
Redactor Copilul.ro
25 Ianuarie 2008