Copiii prematuri, adesea infectati cu micoplasme genitale

| | Actualizat: 2008-01-24 11:18:01

 



Conform descoperirilor facute de Alabama Preterm Birth Study, aproximativ unul din 4 copii nascuti inainte de 32 de saptamani de gestatie sunt infectati cu Ureaplasma urealitica sau Micoplasma hominis sau amandoua care le provoaca sindromul inflamator sistemic si cel mai probabil displazie bronhopulmonara, relateaza Reuters Health.

U. urealitica si M. hominis fac parte dintr-o flora normala situata in tractul vaginal inferior al femeii, unde sunt considerate nonpatogenice. Totusi, cele doua micoplasme sunt de asemenea cea mai frecventa cauza a corioamniotitei si sunt asociate cu nastere prematura spontana si ruptura prematura a membranelor fetale.

In cadrul studiului, cercetatorii au investigat factorii de risc la copiii nascuti prematur si infectati cu U urealitica si M. hominis.

Dintre 351 de copii nascuti intre 23 si 32 de saptamani, 82 (23,4%) aveau culturi pozitive pentru una sau amandoua dintre organisme. Incidenta a fost cel mai mare la copiii nascuti inainte de 25 de saptamani (44,4%) si cel mai mica la cei nascuti dupa 29 de saptamani (18,5%).

Alti factori de risc ce au fost luati in considerare au fost rasa, varsta mamei mai mica de 20 de ani si nasterea spontana versus nasterea indusa.

In comparatie cu nou-nascutii cu culturi negative, cei cu culturi pozitive prezentau un risc mai mare de aparitie a sindromului inflamator sistemic (25,7% vs. 41,3%) si displazia bronhopulmonara (10,1% vs. 26,8%).

Cercetatorii considera ca trebuie efectuate studii pentru a se afla daca tratamentul cu antibiotic al unei femei care poate naste la o varsta gestationala mica este eficient impotriva acestor organisme si daca acest tip de tratament ar putea reduce mortalitatea neonatala.


Alina Sica

Redactor Copilul.ro
24 Ianuarie 2008

Citeste si despre