Lumea medicala si nu numai din Europa si Statele Unite ale Americii se confrunta cu o noua problema: cresterea in greutate a copiilor si adolescentilor. In Romania, desi nu s-au facut studii epidemiologice, se observa cresterea greutatii la copii si adolescenti.
"Obezitatea la copii si adolescenti este definita ca un indice de masa corporala (IMC) mai mare decat percentila 95, adica prin comparatie cu 95% dintre copiii de aceeasi varsta si sex", ne spune dr. Daniel Grigorie, medic primar la Institutul de Endocrinologie "C.I. Parhon" din Bucuresti. Medicul mai spune ca supraponderea la copii si adolescenti este greu de definit, deoarece acestia nu "achizitioneaza" doar grasime, ci si masa osoasa si musculara.
Medicii sustin ca riscul de suprapondere la copii este mai mare la cei cu greutate mare la nastere (peste 4 kilograme), au parinti obezi sau petrec mult timp in fata televizorului sau calculatorului. O problema exista si la cei care nu fac deloc miscare fizica, existand tendinta, mai ales la noi, ca tot mai multi copii sa fie scutiti de orele de sport. Dr. Daniel Grigorie mai spune ca aceste date reflecta o alterare profunda a stilului de viata (alimentatie, sedentarism), deoarece problemele endocrine si genetice reprezinta sub 1% dintre cauzele kilogramelor in plus.
"Daca exista probleme medicale, supraponderea este asociata cu semne de hipogonadism, malformatii sau retard mental", avertizeaza medicul endocrinolog. Dr. Daniel Grigorie spune ca este urgenta evaluarea si controlul greutatii la copii si adolescenti. "Pe langa antecedentele medicale din familie, trebuie identificate alimentele bogate in calorii si cu valoare nutritionala mica si dupa aceea, reduse, eliminate sau inlocuite. De exemplu, mancarea tip fast-food ar trebui consumata numai o data pe saptamana, cartofii prajiti ar trebui "schimbati" cu legume si fructe.
Trebuie incurajat si mancatul in mediul familial, in bucatarie, reducerea cantitatii alimentelor din farfurie, precum si eliminarea bauturilor dulci si inlocuirea lor cu apa plata. De asemenea, trebuie incurajata activitatea fizica in aer liber.
(Liana Subtirelu)
Citeste tot articolul in: Gandul
04 Decembrie 2006