Copilul tau are un stil de viata sanatos?

| | Actualizat: 2024-03-08 12:37:34

 

In calitate de parinti, ne dorim sa-l invatam pe cel mic sa adopte un stil de viata cat mai sanatos. Obiceiurile dobandite in copilarie influenteaza intreaga sa viata, iar integrarea celor mai sanatoase deprinderi face diferenta intre o viata sanatoasa si echilibrata si una in care se confrunta cu un risc semnificativ pentru dezvoltarea unor afectiuni severe.

Citeste in continuare si afla ce metode poti aplica pentru a-i oferi copilului tau sansa de a avea un stil de viata sanatos.

Alimentatia sanatoasa

Fiecare persoana are anumite preferinte alimentare, dar de cele mai multe ori, acestea se dezvolta in timpul copilariei. Pentru aceasta, asigura-te ca ii oferi celui mic preparate cat mai putin prelucrate. Introdu in alimentatia sa alimente ce contin:

●       proteine (peste, lactate, carne);

●       lipide (peste, oleaginoase);

●       carbohidrati complecsi (cereale integrale);

●       vitamine, minerale, antioxidanti (fructe si legume crude).

Hidratarea este foarte importanta atat pentru copil, cat si pentru viitorul adult. Pentru aceasta, asigura-te ca ai o sursa de apa calitativa. Desi apa de la robinet este potabila, tevile prin care aceasta trece au o cantitate crescuta de rugina, care ajunge si in paharul tau. Creste calitatea apei prin utilizarea unui dozator apa fara bidon si bea o apa curata.

Activitatea fizica

Practicarea unui sport sau efectuarea unor exercitii fizice periodice sunt o parte importanta dintr-un stil de viata sanatos. Acestea contribuie la:

●       dezvoltarea armonioasa a sistemului musculo-scheletal;

●       cresterea flexibilitatii si a coordonarii;

●       intarirea sistemului imunitar.

Este importanta alegerea unor activitati placute pentru cel mic, precum jocuri sau diferite exercitii fizice ori sporturi. Poti organiza diverse jocuri in echipa impreuna cu prietenii celui mic, astfel incat intreaga activitate sa fie distractiva. Ofera-i copilului optiuni variate, astfel incat sa aleaga ce ii place.

Faceti impreuna un program in care sa mergeti la plimbare sau sa practicati un anumit sport, astfel incat sa il ajuti pe copil sa-si formeze un reflex. Asculta-l si fii atent la nevoile si preferintele acestuia. De asemenea, pentru fiecare obiectiv atins, ofera o recompensa pentru activitatea fizica depusa. Aceasta poate fi sub forma unei seri de film, o cina speciala sau vizita intr-un loc dorit de cel mic.

Suport emotional

Suportul emotional si stilul de atasament pe care cel mic il dezvolta inca din primul an de viata ii contureaza intreaga viata de adult. Dragostea, intelegerea si empatia pe care le oferi copilului sunt vitale pentru formarea unui adult echilibrat.

Fii un exemplu pozitiv pentru copilului tau. Recunoaste eforturile si progresele pe care acesta le face. Chiar si cand lucrurile nu ii ies tocmai cum ai sperat, nu il critica, ci fii alaturi de el si explica-i cu empatie care sunt etapele ce necesita a fi realizate.

Este important sa fii alaturi de cel mic in orice activitate, oricat de mica si neinsemnata ar putea sa ti se para. Ajuta-l sa-si dezvolte noi abilitati si sa faca fata eficient provocarilor pe care le intampina. Invata-l tehnici de relaxare si ofera-i instrumentele de care are nevoie pentru a gestiona eficient situatiile tensionate.

Stimulare cognitiva

Dezvoltarea abilitatilor cognitive, a gandirii critice si a capacitatii de a lua decizii sunt elemente esentiale pentru adaptarea viitorului adult in societate. Printr-o stimulare cognitiva adecvata, copilul isi dezvolta capacitatea de a analiza informatiile si a de a lua decizii informate. Permite-i copilului sa exploreze lumea inconjuratoare si incurajeaza-l sa se implice in diferite activitati, precum:

●       jocuri de strategie, de logica, puzzle-uri;

●       situatii in care gandirea creativa este stimulata;

●       lectura diferitelor carti;

●       realizarea diverselor experimente (stiintifice, sesiuni de gatit);

●       excursii. 

Este important sa-i oferi copilului tau un mediu stimulativ si variat si sa-l incurajezi sa fie curios. Raspunde-i la intrebari in moduri cat mai practice, pentru a intelege mai usor mediul inconjurator.

Abilitatile de dezvoltare continua si deprinderea unor obiceiuri sanogene sunt printre cele mai mari comori pe care le putem oferi copilului. Adoptarea unui stil de viata sanatos se invata inca din copilarie, iar parintii sunt cel mai apropiat exemplu. De aceea, mentine un stil de viata echilibrat si incurajeaza implicarea celui mic. Asigura-te ca ii oferi un mediu optim de dezvoltare si invatare si cu siguranta, vei creste un adult responsabil.

Sursa foto: Freepik

Citeste si despre