Cosmarurile copiilor, legate de temperament

| | Actualizat: 2008-01-14 10:21:23

 



Un nou studiu arata ca temperamentul copiilor anticipeaza cosmarurile acestora de mai tarziu in viata si acest lucru poate fi observat chiar de la varsta de 5 luni, relateaza Reuters Health.

Studiul efectuat de cercetatorii canadieni care a monitorizat 987 de copii pana la varsta de 6 ani, a descoperit ca majoritatea copiilor au un cosmar ocazional, in timp ce cativa copii au cosmaruri mai frecvent. Sansele de a avea cosmaruri – in mod constant pana la 6 ani – sunt mai mari la copiii care sufera de anxietate sau la copiii "dificili".

Descoperirile sugereaza ca toate cosmarurile copiilor mici sunt asociate cu trasaturile de personalitate inca de la 5 luni. Se pare ca visurile urate de la varsta de 2 ani si jumatate sunt prezise de semnele de anxietate care se manifesta intre 5 ai 17 luni.

Specialistii spun ca factorii de stres din mediul inconjurator – cum ar fi prima zi de scoala – se asociaza cu o vulnerabilitate ereditara si impreuna genereaza cosmarurile copiilor.

Studiul arata ca procentajul de copii care au ocazional cosmaruri se mentine stabil intre 29 de luni si 6 ani. Mai putin de 2% dintre copii au cosmaruri frecvente la fiecare varsta.

Cand cercetatorii au analizat rapoartele mamelor despre temperamentul copiilor lor, ei au observat diferente intre copiii care nu au avut nici un cosmar si aceia care au visat urat constant la inceputul copilariei.

Conform rapoartelor mamelor, copiii din a doua grupa mentionata au tins sa fie mai nelinistiti si sa planga mai mult la varsta de 5 luni si s-au calmat mult mai greu la 17 luni.

Rezultatele intaresc posibilitatea ca unele cosmaruri sa fie evitate prin calmarea copiilor de fiecare data cand sunt nelinistiti.

In acest studiu, anumite activitati de rutina ale parintilor – cum ar fi luarea copiilor in varsta de 2 ani din pat pentru a-i calma cand au o stare de anxietate – au micsorat riscul de aparitie al cosmarurile mai tarziu in copilarie.

Studiul nu a analizat eficienta nici unei tactici de ameliorare a starii de anxietate sau influenta acestora asupra cosmarurilor de mai tarziu din viata. Totusi, un bun punct de pornire ar fi crearea unui atasament cat mai puternic intre parinti si copii.

In cazul copiilor mai mari, cercetatorii sunt de parere ca parintii trebuie sa ii incurajeze pe copii sa deseneze ce au visat si sa le impartaseasca aceasta experienta.

Alina Sica

Redactor Copilul.ro
14 Ianuarie 2008

Citeste si despre