Cura de afine protejeaza ochii

| | Actualizat: 2005-07-20 09:57:47


 Departe de zgomotul cotidian, acolo unde omul este musafirul naturii, fructele de padure si frunzele lor devin medicamente care trateaza aproape orice fel de boala.

Cercetari recente arata ca fructele de padure au proprietati antioxidante si efecte anticanceroase. "Un studiu efectuat in vitro, pe culturi de celule tumorale, a comparat efectul extractelor din fructe de padure. La finalul studiului s-a constatat ca acestea inhiba radicalii liberi de oxigen si factorul de crestere vasculara implicat in procesul de carcinogeneza", ne informeaza doctorul Larisa Ionescu-Calinesti, medic specialist medicina interna, cu specializare in api-fitoterapie.

Fructele de padure se consuma atat crude, cat si in preparate fitoterapice si gemoterapice.

Frunzele se pot folosi insa si ca inlocuitor de ceai. Se culeg frunze tinere, din varful ramurilor, se lasa 24 de ore sa se usuce, se preseaza cu facaletul, se umezesc, se leaga intr-un sac de panza si se lasa la fermentat 2-3 zile. Apoi se pun in vase bine inchise si se folosesc ca si frunzele de ceai.

Afinele, prin continutul bogat de antoceanozide si flavonozide, au rolul de protectie vasculara semnificativa la nivelul capilarelor si venelor. Stimuleaza sinteza de colagen, imbunatatesc acuitatea vizuala, scad glicemia in cazul persoanelor care sufera de diabet. "Extractul de afin, care se comercializeaza in magazinele cu profil fitoterapic, se utilizeaza in special pentru problemele microcirculatiei: in hemoragia retiniana, retinopatia diabetica, insuficienta venoasa, hemoroizi", precizeaza medicul.

De asemenea, efecte pozitive s-au observat in cazul bolnavilor de glaucom, cataracta, varice si in imbunatatirea acuitatii vizuale nocturne, dislipidemii.

"Studii realizate pe animale – arata dr. Ionescu-Calinesti – au confirmat efectul de scadere a glicemiei, pentru care erau utilizate afinele uscate in medicina traditionala." Pulberea de afine actioneaza ca antidiareic, atat la adulti, cat si la copii, datorita continutului mare de tanin.

"Cercetarile moderne au demonstrat ca un consum moderat de antoceanozide, cum ar fi extractul de afin, se asociaza cu un risc mai scazut de boli cardiovasculare. Acest efect face din afine un aliment necesar zilnic, ca si paharul cu vin rosu, recomandat de cardiologi", sugereaza doctorul. O alta substanta din compozitia chimica a extractului de afine s-a dovedit ca are proprietati antiulceroase. De aceea, afinele sunt recomandate in gastrite si in ulcerul duodenal. Extern, se prepara cataplasme din afine, care se utilizeaza in faringite acute si in gingivite. Ceaiul se face din 2 lingurite de fructe uscate la o cana de apa si se administreaza 3 cani pe zi pentru diabetici si 6 cani impotriva diareei.

Fructele de zmeur au un continut crescut de zaharuri, acid citric, malic, pectine, vitamina C, tanin. Proprietatea care deosebeste zmeura de alte fructe de padure este capacitatea mare de absorbtie a radicalilor liberi de oxigen. Frunzele de zmeur sunt cunoscute ca un remediu traditional pentru bolile aparatului genital feminin. In unele tari, aceste frunze sunt consumate chiar in timpul sarcinii, pentru a asigura femeilor o nastere mai usoara. Un alt studiu a confirmat acest lucru, aratand ca frunzele de zmeur, consumate zilnic, scad rata utilizarii forcepsului si scurteaza durata travaliului.

In ceea ce priveste efectul anticanceros, s-a demonstrat de asemenea ca sucul de zmeura are efecte antimutagene, atat in stare proaspata, cat si in preparat termic. Sub forma de macerat glicerinat (in gemoterapie), mladitele tinere de zmeur se folosesc in drenajul ovarian.

Preparatul gemoterapic scade sindromul hiperfoliculinic cu retentie hidrica, este utilizat in chistul ovarian, dismenoree, metroragii, menoragii, amenoree, fibroame.

Fragi

Cura de fructe proaspete amelioreaza durerile reumatice, iar decoctul din frunze de fragi se foloseste ca antidiareic. Datorita continutului de vitamina C, zaharuri, mucilagii, antoceanozide si acid salicilic, aceste fructe se utilizeaza in litiaza renala, anemii carentiale, eruptii cutanate. Au proprietati depurative, antidiareice si diuretice. Se poate prepara un aperitiv din 250 g fructe fierte in 500 ml lapte, care poate fi consumat de diabetici, pentru efectul tonic deosebit.

Coacaze negre

Au efect depurativ si se utilizeaza pentru proprietatile diuretice, antireumatice, astringente si in bolile diareice. Preparatul gemoterapic din coacaze este un drenor al glandei corticosuprarenale si se foloseste ca antialergic in cazul astmului, al rinitelor alergice, in dermatoze. Acest preparat se administreaza dimineata, inainte de ora 10, si are efecte deosebite in pneumonii si afectiuni reumatice inflamatorii. Este contraindicat hipertensivilor.

Mure

Dintre toate fructele de padure, extractul de mur are cel mai mare continut de antioxidanti. Infuzia se face din 2 lingurite de frunze la o cana de apa si se beau 2 cani pe zi. Pentru uz extern, se prepara o solutie din 4 linguri de frunze la o cana de apa. Acest preparat se fierbe 10 minute, se dilueaza si se foloseste pentru bai de sezut, in cazul hemoroizilor. Se pot face de asemenea gargare pentru gingivite si faringite sau comprese in afectiuni dermatologice.

Zmeura

Infuzia de zmeur se face dintr-o lingurita de frunze uscate la o ceasca de apa fiarta. Se administreaza 2-3 cani pe zi, in cazuri de tuse sau in bronsite acute. Se poate face si un decoct din frunze de zmeur: 4 linguri la 250 ml de apa. Acesta se aplica pe piele, cald, in eczeme si in boli de piele. In cazul nevralgiilor dentare sau pentru eruptii cutanate se beau ceaiuri de zmeura: 2 linguri de fructe uscate la 250 ml de apa.


Sursa: Jurnalul National

Citeste si despre