Dantura neglijata, paradontopatie sigura

| | Actualizat: 2005-06-16 10:26:35

 

Dentistii recomanda controlul periodic pentru a evita complicatiile stomatologice.
Caria dentara si paradontopatia - boala gingiilor si a tesuturilor de sustinere - sunt cele mai frecvente afectiuni ale dintilor, între 95 si 99 la suta din populatie având, mai devreme sau mai târziu, o astfel de suferinta, a declarat Voicu David, presedintele medicilor privati din România.
Incidenta aparitei cariilor si a paradontopatiilor este mai mare decât cea a afectiunilor cardiace, SIDA sau cancer, a mai spus presedintele Asociatiei Medicilor Stomatologi cu Practica Privata din România (AMSPPR).
Incidenta crescuta este cauzata de numarul mare si diferit de microbi, spun specialistii.
"Cei care nu fac atât de repede carii, se pare ca vor face, la o anumita vârsta, paradontopatii sau invers. Microbi micsti, igiena proasta si lipsa unui control stomatologic anual pot duce la aparitia mai multor afectiuni dentare simultan. Avem 14 dinti sus si 14 jos, deci 28 de organe de tratat, nu o singura inima sau un ficat", a mai spus presedintele AMSPPR.

Oamenii trebuie sa stie ca tratamentele stomatologice sunt mai scumpe pentru ca în tarif intra cheltuielile pentru materiale, salariile angajatilor, alte dari si restul revine medicului investitor. De exemplu, dintr-un tarif de 600.000 lei - cât costa o plomba (o obturatie) - aproximativ o treime sunt cheltuiti pe materiale, 200.000 lei sunt salarii, iar abia restul este onorariul medicului, a mai precizat presedintele AMSPPR.
Potrivit acestuia, o dantura care a fost neglijata zece ani presupune, pentru tratament, costuri enorme.
Procentul celor care vin la control anual este de 2-3 la suta. La cei 2- 3 la suta sunt descoperite carii mici, un tartru sau o gingivita. Costurile pentru rezolvarea acestora sunt însa minime. De aceea, medicii stomatologi recomanda control periodic, igiena orala zilinica (periaj seara înainte de culcare si chiar dimineata pentru ca, peste noapte, se aduna în gura microbi), cât si schimbarea periutei de dinti la cel mult trei luni. În plus, ei recomanda utilizarea pastelor de dinti de buna calitate.

Pentru gingiile sensibile sau paradontopatii diverse este bine sa folosim ceai de galbenele. Ceaiul de sunatoare este de asemenea foarte eficient, la fel si cel de afine sau de cimbru. Mai putem folosi tinctura de propolis care actioneaza eficient în cazul fenomenelor paradontale patologice. Prin tratamentul zonelor inflamate, acest produs apicol face minuni.

Catrinel - Laura Bogaciu

Citeste si despre