Rotavirusul este cea mai fecventa cauza de diaree severa la sugar si copilul cu varsta pana la doi ani si se poate transmite cu multa usurinta de la o persoana la alta.
Dar nu intotdeauna diareea indica faptul ca cel mic are Rotavirs. Mai ales daca temperaturile de-afara sunt ridicate.
Medicul pediatru Mihai Craiu vorbeste despre acest lucru intr-o postare pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii.
Despre bolile de sezon si dorinta noastra, a romanilor, de a face analize pentru a avea certitudini..
"In fața unei boli acute a copilului, mai ales daca are severitate medie sau mare, atat parintii romani cat si medicii din tara noastra au tendinta de a valida natura bolii prin analize. Cred ca este mai degraba un aspect cultural si provine din neincrederea noastra fundamentala in institutia protocoalelor si a reglementarilor. Noi suntem Sceptici. Noi vrem dovezi...
Nu etichetez acest comportament in nici un fel. Doar il constat si doresc sa aduc un mic ajutor pacienților mei. Cum?
Sfatuindu-va sa nu mai faceti teste irelevante. Unul ABSOLUT irelevant, acum la o temperatura de aproape 40 grade Celsius, este determinarea Rotavirusului, prin teste de detectie rapida, din materii fecale, la copilul cu diaree.
De ce este inutila testarea si de ce un rezultat pozitiv este mai degraba o eroare de laborator? De ce nu este plauzibil sa aiba ACUM, un copil cu enterocolita, o infectie rotavirala??? Pentru ca este prea cald.
Mult prea cald pentru ca sa poata sa se transmita cu usurinta rotavirusul, pe cale fecal-orala. Sau, exceptional de rar, prin picaturi aerogene (de tip Pflugge, raspandite de un bolnav ce stranuta, din alta cauza decat infectia rotavirala, evident😊).
Acest articol dovedeste ca temperatura scazuta si seceta favorizeaza raspandirea virusului - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2842727/…
Fiecare crestere cu 1 grad Celsius in aer, peste limita de 5C, scade numarul de cazuri de transmitere al infectiei cu rotavirus cu 13%.
Cu alte cuvinte marele BAU-BAU numit rotavirus este sensibil la caldura si umezeala. Exact cum este vremea acum.
Morala? Nu mai faceti din proprie initiativa teste din scaun atunci cand are copilul diaree. Mergeti la medic pentru evaluare. Este mult mai plauzibil sa fie o toxiinfectie de sezon decat enterita cu Rotavirus.
Mai ales la cei vaccinati cu vaccinuri anti-rotavirale", este sfatul medicul pediatru Mihai Craiu, postat pe pagina de Facebook.