De ce gripa din acest an ucide mai multi oameni decat cele din anii trecuti

| | Actualizat: 2019-01-21 17:53:25

Gripa A (H1N1) pare de neoprit. Virusul gripal din acest an a facut deja 23 de victime ( atat persoane tinere, aflate in putere, cat si persoane mai in varsta).

Virusul A este mai periculos decat in alti ani pentru ca, in primul rand, a debutat mult mai devreme fata de anul trecut.

Astfel, in 2018, pana in luna ianuarie se inregistrasera doar 2 decese din cauza gripei si au fost confirmate 80 de cazuri.

Anul acesta, 2019, statisticile sunt ingrijoratoare: au fost confirmate peste 90.000 de cazuri de infectii respiratorii si 23 de decese pana la data de 21 ianuarie. Medicii fac apel catre populatie si transmist ca singura solutie pentru evitarea imbolnavirii este vaccinarea si ca romanilor ar trebui sa le iasa din cap ideea ca vaccinul antigripal nu ii ajuta si nu ii fereste de boala.

Gripa poate sa ucida

"Foarte simplu, sa nu faca vaccin antigripal daca sunt de parere ca mai rau se imbolnavesc, dar daca fac gripa si mor, problema este deja solutionata. Lumea trebuie sa stie un lucru cat se poate de clar: gripa este o boala care poate sa ucida. Orice boala care poate sa ucida si are impact in sanatatea publica este luata in considerare la nivel de program de vaccinare", a declarat Prof. dr. Streinu Cercel.

De ce este mai periculos virusul A din acest an

Gripa A din acest an ucide mai multe persoane, deoarece afectiunea duce la modificari pulmonare care duc la deces. Aceasta gripa poate sa ucida si persoane tinere, in putere, deoarece organismul declanseaza o reactie de aparare exagerata impotriva gripei.

Agresivitatea gripei vine tocmai din faptul ca virusurile gripale care circula in Romania sunt, cu predilectie, AH1N1 si AH3N2. De exemplu, in caz de AH1N1, uneori febra se duce la 38 - 39 de grade Celsius. La AH3N2, febra poate sa ajunga pana la 40 de grade Celsius.

„Ambele virusuri se caracterizeaza printr-o simptomatologie mult exagerata comparativ cu gripa de tip B, care a fost predominanta in sezonul precedent. Cand a aparut AH1N1, in 2009, s-a constatat ca un numar mare de decese aparea la persoane tinere si la femei gravide. S-a demonstrat atunci ca organismul declansa o reactie de aparare exagerata impotriva gripei, capacitate de reactie care ducea, in final, la aparitia unor modificari pulmonare care impiedicau schimburile gazoase, numite plamanul alb. Erau, astfel, mai multe decese la persoanele cu un sistem imunitar competent. Este posibil sa asistam la un asemenea fenomen si in acest an pentru ca AH1N1 se intalneste frecvent”, a declarat Gindrovel Dumitra.

Vaccinarea, singura solutie eficienta

Virusul gripal a aparut mai devreme in acest an comparativ cu perioada corespunzatoare a anului precedent. Pentru a ne feri de gripa, dar si de viroze, medicii ne recomanda sa evitam contactul cu persoanele care prezinta semne de gripa, sa consumam alimente bogate in vitamine, dar si sa ne spalam cat mai des pe maini. De asemenea, medicii atrag atentia ca este foarte important sa ne vaccinam.

De cele mai multe ori, gripa este confundata cu o simpla viroza, motiv pentru care oamenii nu iau masuri din timp si nici nu merg la medic.

Larisa Tudose, medic de familie: Gripa este data de un virus gripal, care este un virus foarte agresiv. La gripa debutul este brusc, cu febra foarte mare 39-40 de grade, cu stare generala alterata, cu tuse, dureri de cap, musculare, articulare. Febra dureaza in jur de 3-5 zile, chiar si 7 zile, in functie de pacient. Daca exista o stare generala alterata, mai ales la copii sau persoanele in varsta, poate sa apara si o stare de greata, chiar si varsatura si atunci trebuie sa ne adresam urgent medicului pentru internare, a declarat medicul pentru digi24.ro.

Pentru a ne asigura ca nu ne imbolnavim si pentru a avea un sistem imunitar puternic, medicii au cateva recomandari.

Larisa Tudose, medic de familie: Incepand cu varsta de 6 luni se face vaccinarea antigripala, care este recomandata tuturor persoanelor, sanatoase sau cu ceva afectiuni, dar e principala forma de a evita gripa. 

Adrian Marinescu - medic primar boli infectioase: Tuse, stranut - de cele mai multe ori nu tusim si nu stranutam corect. Ce facem gresit? In primul rand, punem palma. In momentul in care dam mana cu cel care e alaturi, sansa de a transmite creste foarte mult. Atunci sa incercam sa tusim in asa fel incat sa nu folosim palma.

Pentru a ne feri de gripa, medicii ne recomanda ca atunci cand iesim afara sa ne imbracam cu haine mai groase. Acestia spun ca sunt absolut necesare manusile, de asemenea si fularul, dar si ceva cu care sa ne acoperim capul.

Este o greseala sa le punem copiilor fular la nas si la gura, atrag atentia doctorii, pentru ca astfel vor inspira un aer incalzit din fular, iar apoi cand il vor da jos, diferenta de temperatura va fi una foarte mare.

Cum ne ferim de gripa

Lygia Alexandrescu, medic nutritionist: Daca mai avem un ou de tara, oul bio, este foarte important. Albumina ajuta la mentinerea unei stari de buna imunitate si hraneste, galbenusul e plin de vitamine, minerale. Tot ce inseamna culoare inchisa la legume si fructe, inseamna fitonutrienti care ne protejeaza de gripa.Si tot ce este fermentat, mai ales la copii, cum ar fi chefirul.

Dr. Sandra Alexiu, presedintele Asociatiei Medicilor de Familie Bucuresti, a declarat miercuri la Digi24 ca, din cate stie, la nivel national, medicii de familie au cam terminat vaccinurile pe care le-au primit de la directiile sanitare. „Noi am solicitat mai multe doze, dar nu am primit cate am avut nevoie, evident pentru ca nici statul nu-si permite sa vaccineze chiar toate persoanele de risc. Din fericire, insa, am avut mai multe doze decat in alti ani, le-am primit la timp si le-am terminat mai devreme, ceea ce inseamna ca am reusit cumva o acoperire acceptabila prin vaccinarea gratuita oferita de minister”, a spus dr. Sandra Alexiu.

Cei care nu mai gasesc vaccinul la medicul de familie si-l pot procura din farmacii. Vaccinul trivalent costa in jur de 26 de lei, iar cel tetravalent este in jur de 56-60 de lei. Nu sunt vaccinuri romanesti, pentru ca Institutul Cantacuzino inca nu si-a reluat productia. Toata lumea insa trebuie sa fie fara grija, pentru ca in compozitia vaccinului antigripal se gasesc in fiecare an aceleasi lucruri, valabile in toata lumea. Deci, nu discutam despre un vaccin care sa fie altfel in Romania decat in alte tari. Daca s-ar face maine vaccin antigripal la Cantacuzino, ar avea aceeasi compozitie ca cel din import, aflat pe piata, a punctat dr. Sandra Alexiu.

E tarziu sa ne mai vaccinam acum, in mijlocul lunii ianuarie?

Medicii spun ca vaccinarea impotriva gripei se face,de obicei dupa jumatatea lunii octombrie, maxim inceputul lunii decembrie. Specialistii spun ca nu este insa tarziu nici acum, in plin sezon gripal, mai ales ca acesta va dura pana la jumatatea lunii aprilie.

Specialistii explica ca o persoana care se vaccineaza in acest moment, are nevoie de doua saptamani pana cand va deveni imuna. Chiar si cei care s-au vaccinat in luna octombrie pot sta linistiti, pentru ca vaccinul este eficient, in principiu, intre 4 si 6 luni.

Nu este tarziu sa ne vaccinam antigripal acum, chiar daca este mijlocul lunii ianuarie, pentru ca varful de sezon gripal se inregistreaza de obicei la mijlocul lunii februarie si chiar mai tarziu, atunci cand circula si alte virusuri.

Exista unele contraindicatii pentru vaccinul antigripal. In primul rand, alergia grava la ou, manifestata cu reactii anafilactice. In rest, exista contraindicatii temporare, cum sunt racelile obisnuite sau sindroamele febrile, care pot amana vaccinul cu cateva zile, pana trece episodul respectiv, a aratat dr. Sandra Alexiu.

Medicul decide daca persoana respectiva poate fi vaccinata, dupa ce o consulta. Nu se vaccineaza fara un consult prealabil, atrage atentia dr. Alexiu. 

Nu exista contraindicatie la vaccinare in cazul in care anterior a fost urmat un tratament cu antibiotic, a punctat medicul. Se poate face vaccin impotriva gripei chiar daca pacientul urmeaza un tratament cu antibiotic, evident, daca starea sa este buna - in special daca nu are febra mare, pentru ca febra mica nu este o problema.

De asemenea, daca am avut deja un episod de gripa, vaccinul contine trei sau patru tulpini, iar daca am facut una dintre ele, am putea sa le facem pe celelalte, de aceea vaccinarea e utila oricand, spune dr. Alexiu.

Citeste si despre