De ce izbucnesc conflicte la masa de sarbatori?

| | Actualizat: 2024-04-30 12:05:02

 

”Suntem, fara sa ne dam seama, influentati de festivismul consumerist afisat de publicitate”

 

Bucuria sarbatorilor poate fi umbrita de toata „logistica” din spatele lor si de încarcatura emotionala a mesei  în familie, unde toti venim cu propriile asteptari, dorinte ori nemultumiri. Avem nevoie de un echilibru emotional sanatos si de  gestionarea atenta a tuturor situatiilor  pentru ca Pastele sa ramâna conform cu urarile: luminos si tihnit. Iar aici ne ajuta psihologul.

Contextul sarbatorilor este unul în care se joaca foarte mult miza relatiilor de familie. Este acel moment care promite liniste, odihna si bucurie în mijlocul celor dragi. Vorbim despre asta deja cu multe zile înainte, planuim, facem rezervari si cumparaturi. Odata venite sarbatorile, multi dintre noi sunt însa dezamagiti sau se trezesc în mijlocul agitatiei, conflictelor, nemultumirilor. De ce se întâmpla asa? Unele din motive tin de faptul ca, fara sa ne dam seama,  suntem influentati de festivismul consumerist afisat de publicitate - „de asta ai nevoie pentru sarbatori fericite” , suntem presati de normele sociale si de propriile asteptari. Distanta dintre ce ne imaginam si realitate este cu atât mai dureroasa cu cât ne lipsesc  instrumentele care sa ne ajute sa ne pastram echilibrul emotional.  Daca vrem sa ne întelegem bine cu ceilalti, sa avem grijpa de relatii, trebuie sa stim sa avem  grija si de mintea noastra”, explica Cami Dumitru, psiholog clinician si director de programe de terapie în cadrul clinicii The Mind.

Asadar, cum abordam corect Pastele - si orice alta sarbatoare, de fapt, pentru a ne asigura ca toata familia ajunge sa se bucure de ea? Cum gândim pregatirile, cum le punem în aplicare si cum gestionam situatiile care ar putea genera conflicte?

Iata recomandarile psihologului Cami Dumitru:

1. Hotaraste-te din start ce conteaza: sa va întelegeti bine sau sa iasa lucrurile conform planului? Uneori, pasca pregatita nu e întocmai buna, friptura de miel s-a ars, copiii sunt nerabdatori si agitati. E în regula  - nu totul trebuie sa fie conform asteptarilor si nu totul trebuie rezolvat pe moment.

2. Uita-te la ce aveti nevoie ca familie: sa va întariti relatiile sociale mergând în vizite? Sa leneviti împreuna în jurul unui boardgame, la o felie cozonac? Sa discutati istorii de demult cu bunicii? Abia apoi decide cum si unde veti petrece Pastele.

3. Te streseaza pregatirile? Opreste-te si reflecteaza: de ce trebuie facute lucrurile într-un anumit fel? De ce asa? Poate nu trebuie. Absolut deloc.

4. Nu cheltui mai mult decât e cazul - cadourile scumpe facute celorlalti sau locatiile extravagante nu-ti vor face viata mai buna. Dimpotriva, vor adauga presiune financiara imediat dupa sarbatori.

5. Întâlnirile cu familia extinsa pot sa însemne si redeschiderea unor vechi discutii în contradictoriu. Daca situatia se tensioneaza, opreste-te si decide daca pentru tine e mai important sa îti convingi unchiul de o anumita idee politica sau sa ai o seara cât mai linistita. Daca e ultima varianta, respira adânc si trateaza lucrurile cu umor.

6. Pastreaza-ti echilibrul în relatiile cu ceilalti si bucura-te de sarbatori!

Citeste si despre