De ce nu ar trebui sa combini niciodata ouale cu cafeaua sau ceaiul la micul dejun

| | Actualizat: 2023-12-09 20:44:45

Pentru multi, cafeaua sau ceaiul si ouale merg mana in mana la micul dejun, dar se pare ca acest obicei nu este insa deloc sanatos.

Ouale sunt un aliment de baza sanatos si nutritiv la micul dejun, care reprezinta o sursa excelenta de vitaminele A, D si B12, precum si de proteine. Dar daca aveti tendinta de a le manca alaturi de o ceasca de ceai sau de cafea, vestile nu sunt deloc bune. 

Potrivit expertilor in alimentatie, desi ar putea fi o combinatie de vis din punct de vedere al gustului, nu beneficiati pe deplin de nutrientii din oua. 

Ce efecte pot aparea

Dieteticianul Priya Bansal, MSc Nutritie, fosta directoare la Spitalul Apollo din Delhi, a explicat:

"Ouale si cafeaua au propriile beneficii individuale si pot fi savurate ca parte a unui mic dejun echilibrat. Ouale sunt o sursa puternica de proteine, grasimi sanatoase, vitamine si minerale. Cafeaua este cunoscuta pentru continutul sau ridicat de cofeina, care confera efecte stimulatoare."

Cu toate acestea, atunci cand sunt combinate, Bansal a avertizat ca intra in joc mai multi factori care pot duce la potentiale efecte secundare la unele persoane. De exemplu, atunci cand ouale si cafeaua sau ceaiul sunt consumate impreuna, acestea pot interfera cu absorbtia nutrientilor esentiali.

Potrivit lui Bansal, cafeaua contine compusi numiti taninuri si polifenoli, care pot impiedica absorbtia fierului si a calciului, care se gaseste in oua. Acest lucru este sustinut de expertii in alimentatie de la Prepped Pots, care au sfatuit sa nu bea cafea sau ceai pana la cel putin o ora dupa ce a mancat oua, relateaza Huffington Post.

Dar asta nu este tot. Combinarea oualor si a cafelei poate duce, de asemenea, se pare, la disconfort digestiv, relateaza OnlyMyHealth. Acest lucru se datoreaza faptului ca atat ouale, cat si cafeaua pot stimula productia de acid gastric, ceea ce poate duce la reflux acid, arsuri la stomac sau stomac deranjat.

Foto: Freepik

 

FDe ce nu ar trebui sa combini niciodata ouale cu cafeaua sau ceaiul la micul dejun 

Pentru mulți, cafeaua sau ceaiul și ouăle merg mână în mână la micul dejun, dar se pare că acest obicei nu este insa deloc sanatos
Ouăle sunt un aliment de bază sănătos și nutritiv la micul dejun, care reprezintă o sursă excelentă de vitaminele A, D și B12, precum și de proteine. Dar dacă aveți tendința de a le mânca alături de o ceașca de ceai sau de cafea, vestile nu sunt deloc bune. 
Potrivit experților în alimentație, deși ar putea fi o combinație de vis din punct de vedere al gustului, nu beneficiați pe deplin de nutrienții din ouă. 
Dieteticianul Priya Bansal, MSc Nutriție, fostă directoare la Spitalul Apollo din Delhi, a explicat: "Ouăle și cafeaua au propriile beneficii individuale și pot fi savurate ca parte a unui mic dejun echilibrat. Ouăle sunt o sursă puternică de proteine, grăsimi sănătoase, vitamine și minerale. Cafeaua este cunoscută pentru conținutul său ridicat de cofeină, care conferă efecte stimulatoare."
Cu toate acestea, atunci când sunt combinate, Bansal a avertizat că intră în joc mai mulți factori care pot duce la potențiale efecte secundare la unele persoane. De exemplu, atunci când ouăle și cafeaua sau ceaiul sunt consumate împreună, acestea pot interfera cu absorbția nutrienților esențiali.
Potrivit lui Bansal, cafeaua conține compuși numiți taninuri și polifenoli, care pot împiedica absorbția fierului și a calciului, care se găsește în ouă. Acest lucru este susținut de experții în alimentație de la Prepped Pots, care au sfătuit să nu bea cafea sau ceai până la cel puțin o oră după ce a mâncat ouă, relatează Huffington Post.
Dar asta nu este tot. Combinarea ouălor și a cafelei poate duce, de asemenea, se pare, la disconfort digestiv, relatează OnlyMyHealth. Acest lucru se datorează faptului că atât ouăle, cât și cafeaua pot stimula producția de acid gastric, ceea ce poate duce la reflux acid, arsuri la stomac sau stomac deranjat.

Citeste si despre