Potrivit unui articol publicat in revista Nature, persoanele care nu au fost infectate cu coronavirus ar putea fi imune la boala.
Cercetarea, efectuata de oameni de stiinta din New York, Canada si Africa de Sud, afirma ca sistemul imunitar al unor subiecti este familiarizat cu COVID-19 datorita celulelor T (limfocite).
Studiul sugereaza ca raspunsurile imune ale unor oameni care nu au fost expusi la virus pot avea unele asemanari cu agentul patogen viral.
Potrivit NIH si Institutul National al Cancerului, celulele T fac parte din sistemul imunitar si sunt fabricate din celule stem din maduva osoasa. Ele ajuta la protejarea organismului de infectii si pot ajuta la combaterea cancerului. De asemenea, atunci cand celulele T sunt reactivate, sistemul imunitar ar fi putut avea o experienta anterioara in combaterea unei infectii similare si poate folosi acea memorie pentru a ajuta la combaterea unei noi infectii.
Imunitatea celulelor T
Potrivit Institutului National al Cancerului, limfocitele T fac parte din sistemul imunitar si provin din celulele stem prezente in maduva osoasa.
Printre numeroasele lor calitati, acestea sunt capabile sa identifice si sa suprime agentii patogeni invadatori sau celulele maligne, sa protejeze organismul de infectii si sa ajute la tratarea diferitelor afectiuni, cum ar fi cancerul de san si HIV. Cu miliarde de variatii si tipuri, acest compus natural are capacitatea de a se adapta la nevoile biologice si medicale ale purtatorului sau, explica Societatea Britanica pentru Imunologie.
De asemenea, diferite analize au aratat ca pacientii infectati cu COVID-19 tind sa aiba niveluri ridicate de limfocite T, chiar si atunci cand au avut deja cele mai frecvente simptome.
Aceasta inseamna ca organismul produce aceasta celula in mod natural, cu intentia de a elimina si ataca virusul inainte ca acesta sa invadeze intregul corp.
Unele recenzii medicale sustin chiar ca exista subiecti care au avut deja acest element cu mult inainte de aparitia primului caz.
Acest lucru sugereaza ca unii oameni infectati au avut deja un grad preexistent de rezistenta impotriva COVID-19.
Rolul acestui compus ar putea explic, unele dintre particularitatile la care, pana acum, nu li s-a raspuns. Fara indoiala, cunoasterea importantei celulelor T nu este doar o chestiune de curiozitate academica. Daca cercetatorii stiu ce aspecte ale corpului sunt cele mai proeminente, va fi posibil sa directionam eforturile pentru a produce medicamente care sa intareasca acele zone si sa protejeze organismul.
Aceasta este o veste foarte buna pentru cei interesati de vaccinuri, deoarece suntem in mod clar capabili sa producem anticorpi si celule T care pot elimina virusul”, sustine Adrian Hayday, profesor de imunologie la King's College din Londra. Desi mai sunt necesare mai multe informatii, aceasta este o abordare excelenta pentru a gasi un remediu pentru acest virus periculos si pentru a reveni la normal.