Frigul iernii aduce cu el si bolile sacaietoare - guturaiul si mult-temuta gripa. Nu putem sa stam inofensivi, prima grija consta in completarea "depozitului" cu vitamine pentru anotimpul alb. Vitamina C, "regina" vitaminelor, o putem administra preventiv. Aceasta se gaseste din belsug in macese, ardei, patrunjel, hrean, cartofi, conopida, tomate, macris, coacaze negre, kiwi, castane comestibile, citrice, miere, papadie.
Inclusa in dieta cotidiana, vitamina C poate sa combata virusurile si bacteriile, sa mareasca rezistenta la oboseala si efort. Consumul unor preparate bogate in patrunjel (ciorba, tocana, salate de legume) sau compoturi de fructe cu scortisoara si menta, in mod cert va tine departe de noi orice virus.
In stari gripale o putem asocia cu oligoelemente si fitoterapie: echinaceea sau pulberea de macese. Vitamina A, de asemenea, va fi inclusa in hrana noastra de fiecare zi. Consumand peste, ficat de vita, legume (salata verde, tomate, sparanghel, spanac, morcovi, ceapa), dar si fructe - catina alba, alune, fructe uscate - vom avea asigurata doza necesara de 6.000 UI (1,5-2 mg) pentru mentinerea imunitatii, consolidarea oaselor, a cartilajelor si ameliorarea vederii.
Excesul poate duce insa la intoxicatie cronica. Vitamina B o putem procura din legume precum: hrean, mazare, sfecla rosie, fasole, din cereale integrale (orez nedecorticat, grau, orz, secara), fructe (mere, pere, alune, struguri, nuci, prune, castanele comestibile), care contin o doza apreciabila de vitamina B1. Mai adaugam faptul ca aceasta vitamina are un rol important in tulburarile cardio-vasculare, ale sistemului nervos si in mentinerea echilibrului acido-bazic.
Doza recomandata, zilnic, este de 1,5 mg. si aceasta vitamina poate fi toxica, daca se depaseste prescrierea medicala.
(Liliana Ivan)
Sursa: Adevarul
10 Noimembrie 2006