Conform unui nou studiu realizat de un grup de cercetatori canadiei, copiii ai caror mamei sunt stresate prezinta un risc ridicat de a dezvolta astm, relateaza Reuters Health.
Cercetatorii declara ca expenerea indelungata a copilului la surse de stres precum depresia sau anxietatea mamei, ii creste acestuia cu pana la 25% riscul de a dezvolta astm.
Cercetatorii aduaga faptul ca factorii traditionali declansatori ai astmului nu explica in totalitate aparitia astmului.
Grupul de cercetatori a analizat fisele medicale a unui numar de aproape 14.000 de copii, nascuti in 1995. Acestia au verificat daca acesti copii au dezvoltat astm la varsta de 7 ani, urmarind inregistrarile cu vizitele la medic si posibilele internari in spital.
Au comparat aceste date cu fisele medicale ale mamei: vizitele la medic, internarile in spital si medicatia pentru depresie sau anxietate. Apoi, au impartit afectiunile mamei in functie de durata si tratament: fara depresie, depresie postpartum, depresie pe termen scurt si depresie pe termen lung.
Cercetatorii au descoperit ca depresia mamei care a depasit ca durata perioada postpartum, este asociata cu un risc crescut al copilului de a dezvolta astm.
Desi motivul pentru care creste riscul de astm in aceste situatii nu este foarte clar, cercetatorii spun ca poate fi vorba de faptul ca suferind o depresie, mama nu va alapta la san copilul si probabilitatea de a fuma este mai mare.
Gabriela Hotareanu
Redactor Copilul.ro
16 Ianuarie 2008