Dieta femeii insarcinate

| | Actualizat: 2006-11-07 10:28:46

 

O dieta sanatoasa contribuie din plin la reusita sarcinii. Ea reduce complicatiile si asigura dezvoltarea normala a bebelusului. De aceea, in timpul sarcinii, nevoile calorice ale viitoarei mamici cresc cu 5-10% fata de necesarul zilnic al unei femei (2.300 de calorii).

Aproximativ 10% din calorii trebuie sa provina din proteine, 35% din grasimi si 55% din carbohidrati. Kilogramele acumulate in timpul sarcinii depind foarte mult de greutatea initiala a mamicii. Se recomanda sa nu se depaseasca un surplus de 13 kilograme, insa este important sa nu existe o restrictie calorica, din moment ce este esentiala dezvoltarii normale a fetusului.

In general, in primul trimestru de sarcina, mamica se ingrasa cu 1,5-4 kilograme. Insa nu este o regula! In al doilea semestru, ea trebuie sa ia in greutate cel mult o jumatate de kilogram saptamanal. In cazul in care sarcina este gemelara, recomandarile sunt de 1.350 de grame pe saptamana (un total de 15-20 de kilograme pe toata perioada sarcinii).

Avand in vedere ca unele nutrimente trebuie consumate in cantitati mai mari, este bine sa se consulte medicul in acest sens. Mamicile subponderale si obeze au un risc obstetrical crescut, ele fiind expuse dezvoltarii unor complicatii pe perioada sarcinii (nastere prematura, hipertensiune arteriala, diabet zaharat).

Dieta unei femei insarcinate trebuie sa cuprinda: proteine (carne, peste, oua, mazare) -recomandarea este de 1,5 grame de proteine/kg corp, cu conditia ca 50% din acestea sa fie de provenienta animala; glucide (paste fainoase, cartofi, orez, fructe, paine, branza de vaci, fasole) – recomandarea este sa se consume cu 350-450 de grame mai mult decat in mod normal); lipide (unt, margarina, cascaval, nuci) – nu trebuie sa creasca neaparat aportul pe perioada sarcinii.

Fara alcool, tutun si cafea

In timp ce unii cercetatori sustin ca un pahar mic de bere sau de vin, baut o data sau de doua ori pe saptamana, nu are efect negativ asupra sarcinii, altii spun ca acesta afecteaza sarcina, favorizand nasterea prematura sau retardul mintal al copilului.

Fumatul este interzis, fiind asociat cu nasterea prematura sau cu o greutate corporala redusa la nastere. S-a demonstrat ca bebelusii cu mame fumatoare sunt expusi riscului dezvoltarii unor afectiuni diverse, ei intampinand greutati serioase si in ceea ce priveste invatatura. Se recomanda, de asemenea, excluderea cafelei sau a ceaiului, deoarece pot interfera cu absorbtia de fier.

(Mirela Dadacus)
Citeste articolul complet in: Adevarul
07 Noiembrie 2006

Citeste si despre