Dieta yo-yo, un pericol pentru organism

| | Actualizat: 2006-11-17 10:22:50

Tot mai multe persoane apeleaza la diverse diete-"minune", in speranta ca vor putea slabi rapid si fara prea mult efort. Unele dintre aceste diete, pe langa faptul ca nu ofera rezultatele dorite, afecteaza organismul.

Intre astfel de diete se situeaza dieta yo-yo, ce presupune alternarea  perioadelor de infometare cu cele de "ospat", dieta disociata, precum si trecerea la vegetarianism din dorinta de a scapa de kilogramele in plus.

Cauza ineficientei dietei yo-yo este faptul ca organismul uman raspunde la perioadele de infometare prin scaderea metabolismului. Atunci cand mancarea este din nou la indemana, aceasta este stocata de catre organism sub forma de grasime. Dieta disociata presupune consumarea aceluiasi tip de aliment pe o perioada de una sau mai multe zile.



Dezavantajul principal al acestei diete este ca nu poate fi aplicata pe o perioada indelungata de timp si mai ales nu poate fi asimilata cu un stil de viata, deoarece nu furnizeaza organismului necesarul zilnic de nutrienti. Riscul pe care ti-l asumi este ca dupa incetarea dietei sa aiba loc o crestere ponderala.

Regimul alimentar disociat iti poate pune in pericol metabolismul si echilibrul dintre substantele nutritive din organism, cu grave consecinte asupra inimii, ficatului, rinichilor etc.

Dieta vegetariana scade riscul pentru multe afectiuni grave (cancer, accident vascular cerebral, boli cardiovasculare, obezitate etc.), dar, daca nu este echilibrata, poate duce la carente de calciu, de fier, de vitaminele B 12 si D. Lipsa acestora are efecte grave asupra sanatatii, mai ales cand este vorba despre copii, de perioada de sarcina sau lactatie, menopauza, activitate fizica intensa sau afectiuni cronice. S-a dovedit ca durata vietii unei persoane este influentata (pozitiv) de aspecte banale, precum mentinerea unei greutati normale, renuntarea la fumat, consumul moderat sau deloc al alcoolului, somn de 7-8 ore pe noapte, alimentatie diversificata si gandita rational si, nu in ultimul rand, exercitiul fizic. Copiii si adolescentii trebuie sa aiba activitate fizica de cel putin o ora pe zi.

(Magda Serban)
Citeste tot articolul in: Adevarul
17 Noiembrie 2006

Citeste si despre