Doar o treime din contribuabilii romani redirectioneaza 3,5% din impozitul pe venit catre cauze si programe sociale. Restul lasa banii statului

| | Actualizat: 2024-05-09 11:28:51

 

Apel: Trebuie dotate urgent maternitatile si sectiile de terapie intensiva neonatala, pentru a combate mortalitatea infantila

 

Doar o treime din contribuabilii români (29,93%) care ar fi putut sa asigure finantarea unor cauze sociale si-au exercitat acest drept anul trecut, prin redirectionarea a 3,5% din impozitul pe venit, potrivit datelor ANAF, la cererea Salvati Copiii România. Cu o rata a mortalitatii infantile care ne situeaza pe podiumul negativ al Uniunii Europene, disputând primul loc cu Bulgaria, România are o vechime medie exprimata în ani pentru echipamentele aferente specializarii neonatologie de 8 ani (ancheta Salvati Copiii, care releva nevoile din sistemul neonatologic), în conditiile în care aparatura medicala de ultima generatie face o diferenta cruciala în ceea ce priveste salvarea nou-nascutilor cu prematuritate extrema sau cu patologii medicale grave. Organizatia face un apel si anunta urgentarea dotarii cu aparatura medicala a spitalelor de pediatrie si a maternitatilor care au solicitat ajutorul pentru a fi dotate cu aparatura medicala performanta.

Copiii care se nasc prematur si cei care au patologii medicale complexe nu au la dispozitie luni si ani în care statul sa doteze spitalele cu aparatura medicala performanta. Birocratia nu face decât sa pericliteze sansa la viata si la sanatate a copiilor. În doua minute doar, cât ia completarea unui formular pentru redirectionarea a 3,5% din impozitul pe venit, sunt asigurate fonduri vitale pentru a veni în sprijinul maternitatilor si sectiilor de terapie intensiva neonatala”, spune Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvati Copiii România.

Din anul 2010 si pâna în prezent, Organizatia Salvati Copiii a dotat 126 de unitati medicale (sectii de neonatologie, terapie intensiva neonatala, sectii de pediatrie si Obstetrica-Ginecologie) din toate judetele tarii, cu peste 1.770 de echipamente vitale, investind peste 11 milioane de euro. Doar în 2023, Salvati Copiii a dotat peste 55 de unitati medicale cu echipamente performante, asigurând supravietuirea si tratamentul adecvat pentru cel putin 60.000 de copii.

Programul de dotare a maternitatilor si sectiilor de terapie intensiva neonatala este unul prioritar pentru Salvati Copiii. Am facut munca de pionierat în domeniu si, dupa 14 ani, programul a devenit unul amplu, atât în comunitatile vulnerabile, cât si în ceea ce priveste întarirea capacitatii spitalelor în salvarea si îngrijirea nou-nascutilor. Avem în medici cei mai buni parteneri si astfel reusim sa sprijinim concret sistemul medical cu ceea ce este necesar, dar eforturile trebuie consolidate cu politici de sanatate coerente si care sa corecteze disparitatile”, a explicat Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvati Copiii România.

Echipa Salvati Copiii România, sustinuta de specialisti locali (medici de familie, asistenti sociali, mediatori sanitari), a creat din 2010 o retea de incluziune sociala si combatere a saraciei prin asigurarea de servicii integrate (medicale, sociale, educationale) la nivel local, astfel ajutând la cresterea accesului la servicii sustenabile si de calitate pentru mame, gravide, gravide minore si copii pâna în 5 ani.

Redirectionarea a 3,5% din impozitul pe venit, 100% viata pentru copii

Pentru ca viata unor copii care se lupta sa traiasca depinde de investitia pe care o facem în maternitati si programe integrate pentru sustinerea sanatatii mamei si copilului, Salvati Copiii lanseaza un apel pentru redirectionarea a 3,5% din impozitul pe venit catre o cauza vitala: dotarea cu echipamente performante a maternitatilor (sectii de Neonatologie, Terapie Intensiva Neonatala, Obstetrica-Ginecologie) si a spitalelor si sectiilor de pediatrie.

Pâna în prezent, Salvati Copiii România a lucrat în 20 de judete, în comunitati rurale defavorizate, cu 100.000 de mame, gravide si copii pâna în 5 ani. De asemenea, doar în ultimii doi ani, ne-am implicat, alaturi de medici de renume, în organizarea a 17 cursuri de pregatire pentru medicii neonatologi privind ecografia si ventilatia în îngrijirea nou-nascutului prematur.

Anul trecut, suma totala colectata prin mecanismul de 3,5% a fost de 372.191.818 lei (din care 313.696.675, în urma depunerii Formularului 230 si 58.495.143, în urma depunerii Declaratiei unice în 2022), potrivit unui raspuns dat de ANAF solicitarii Salvati Copiii România.

Numarul total de formulare prin care contribuabilii au solicitat redirectionarea pâna la 3,5 % din impozitul aferent anului fiscal 2022 a fost de 2.166.676.

Context

Rata mortalitatii infantile a urcat din nou, la 5,7 la mia de copii nascuti vii, fata de 5,2 anul anterior, cu un vârf în judetul Salaj – 10,5 la mia de copii nascuti vii – si un minim pentru municipiul Bucuresti – 2,5 la mie, ceea ce consacra disparitatile uriase care exista în tara. Este de remarcat ca cresterea mortalitatii infantile vine pe fondul unei prabusiri a natalitatii: astfel, avem un numar de 178.233 de nou-nascuti, fata de 193.191 – în 2021, respectiv 206.826  - în 2020.

Potrivit datelor finale ale INS, în anul 2022, rata mortalitatii infantile conserva discrepantele majore dintre judetele tarii.

Top judete cu rata mortalitatii infantile ridicata:

  1. Salaj - 10,5 la mie

  2. Mehedinti - 8,8 la mie

  3. Braila - 8,3 la mie

  4. Hunedoara - 8,3 la mie

  5. Mures - 7,8 la mie

  6. Suceava - 7,8 la mia de copii nascuti vii.

Unde se înregistreaza cea mai mica rata a mortalitatii infantile:

  1. Municipiul Bucuresti - 2,5 la mia de copii nascuti vii

  2. Ilfov - 3,3 la mie

  3. Alba - 3,6 la mie

  4. Ialomita - 3,9 la mie

  5. Cluj - 4,5 la mie

  6. Tulcea - 4,7 la mie.

Despre mortalitatea infantila în UE

Potrivit datelor centralizate la nivelul Uniunii Europene pentru anul 2021, România se afla pe locul 2 în UE la capitolul mortalitate infantila, arata o statistica Eurostat. Astfel, în 2021 Bulgaria a avut o rata a mortalitaţii infantile de 5,6 la mia de copii nascuţi vii, urmata de România, cu o rata de 5,2 la mie şi Slovacia, unde rata mortalitaţii infantile a fost de 4,9 la mia de copii nascuţi vii. La polul opus, cea mai mica rata a mortalitatii infantile este înregistrata în Suedia, Finlanda şi Slovenia cu 1,8 la mia de copii nascuţi vii.

 Spitalele pentru care 3,5% se poate transforma în echipamente performante:

  1. Bucuresti - Maternitatea Spitalului Clinic “Nicolae Malaxa”

  2. Spitalul Clinic CF2 Bucuresti

  3. Bucuresti - Institutul National pentru Sanatatea Mamei si Copilului – Maternitatea Polizu

  4. Calarasi- Spitalul Municipal Oltenita

  5. Galati - Spitalul Orasenesc Tg. Bujor

  6. Hunedoara - Spitalul Judetean Deva

  7. Ilfov - Spitalul Judetean de Urgenta Ilfov

  8. Iasi - Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie „Cuza Voda” Iasi

  9. Neamt- Spitalul Orasenesc Târgu Neamt

  10. Vâlcea - Spitalul Orasenesc Horezu.

Toti cei care doresc sa se implice pot trimite formularul de redirecţionare a 3,5% din impozitul pe venit catre administratia financiara de care apartin cu domiciliul, termen limita - 25 mai 2024.

Formularul precompletat cu datele organizatiei poate fi descarcat sau completat online, direct pe site-ul Salvati Copiii, AICI: www.salvaticopiii.ro/redirectioneaza.

Citeste si despre