Dr. Dan Mitrea: Cum se trateaza tumorile cerebrale si ce terapii noi au inregistrat rezultate remarcabile in testele clinice?

| | Actualizat: 2024-06-07 12:39:18

Sunt cunoscute aproximativ 170 de subtipuri de tumori cerebrale

Tratarea tumorilor cerebrale necesita o abordare integrata si personalizata, cu implicarea unei echipe multidisciplinare formata din mai multi specialisti: neurologi (neuro-oncolog) neurochirurgi, neuropatologi, radioterapeuti, radiologi, geneticieni, psihologi, specialisti in recuperare medicala.

Tumorile cerebrale reprezinta mase de celule care se dezvolta anormal si necontrolat la nivelul creierului. Simptomele pot varia semnificativ de la un pacient la altul, incluzând dureri de cap persistente, greata, varsaturi, somnolenta, crize epileptice dar si deficite neurologice focale, cum ar fi: tulburari de vedere, scaderea fortei musculare sau tulburari de limbaj, tulburari de memorie, tulburari de comportament.

8 iunie, Ziua Internationala de Constientizare a Tumorii Cerebrale

Cu ocazia Zilei Internationale de Constientizare a Tumorii Cerebrale, dr. Dan Mitrea, medic neurolog cu specializare în neuro-oncologie, subliniaza importanta diagnosticarii precoce si a abordarii multidisciplinare în gestionarea si tratarea tumorilor cerebrale.

Simptomele tumorilor cerebrale pot varia semnificativ de la un pacient la altul, fiind influentate de localizarea acestora în sistemul nervos central si de subtipul tumorilor. În România, incidenta tumorilor cerebrale primare este estimata la 6 cazuri la 100.000 de locuitori, dintre care aproximativ 3 cazuri sunt tumori agresive. Pâna în prezent, sunt cunoscute aproximativ 170 de subtipuri de tumori cerebrale. O diagnosticare corecta si o abordare terapeutica adaptata tipului de tumora influenteaza considerabil evolutia bolii si, mai ales, calitatea vietii pacientului. Managementul persoanelor cu tumori cerebrale este realizat de echipe multidisciplinare, cu experienta în domeniul neuro-oncologiei.” afirma dr. Dan Mitrea, co-fondator al Clinicii Neuroaxis, prima clinica integrata de neurologie din Bucuresti.

Cum se diagnosticheaza tumorile cerebrale?

Diagnosticarea tumorilor cerebrale presupune câteva etape importante:

  1. Evaluare clinica pentru încadrarea datelor anamnestice, a datelor clinice si istoric medical
  2. Evaluare imagistica – IRM-ul cerebral este folosit atât în diagnostic, cât si în monitorizarea evolutiei bolii. Procedura este complet non-invaziva, nu implica iradiere iar protocoale de investigatie sunt adaptate si personalizate de catre medicul neuroradiolog.
  3. Prelevarea probei de tesut. Aceasta interventie este importanta în procesul de diagnosticare a tumorii cerebrale si presupune colectarea unui esantion de tesut tumoral de la nivel cerebral.
  4. Testare histopatologica, imunohistochimica si biologie moleculara: stabileste diagnosticul, gradul de agresivitate precum si posibile tinte de tratament. Acest proces este important în diagnostic, trasarea pasilor de tratament, oferind totodata si un posibil prognostic al evolutiei bolii.

Rolul echipei multidisciplinare in tratarea tumorilor cerebrale

Tratamentul optim al tumorilor cerebrale necesita implicarea unei echipe multidisciplinare de specialisti cu experienta în diagnosticarea si tratarea tumorilor cerebrale. Echipa este formata din:

  • Neurolog/Neuro-oncolog
  • Neurochirurg
  • Radioterapeut
  • Anatomopatolog/ Neuropatolog
  • Radiolog
  • Genetician
  • Psiholog
  • Medic de recuperare

Fiecare caz de tumora cerebrala este unic, iar planul de tratament este personalizat în functie de localizarea tumorii, marimea si extinderea acesteia, gradul de agresivitate si starea generala a pacientului. Deciziile terapeutice pentru fiecare caz de tumora cerebrala se iau în cadrul echipei multidisciplinare si pot implica tratament chirurgical, radioterapie, chimioterapie sau în anumite situatii participarea în studii clinice, în cazul în care acestea sunt disponibile,” adauga dr. Dan Mitrea.  

Noi terapii experimentale in tratarea glioblastomului

Cea mai frecventa tumora cerebrala maligna este glioblastomul – 47% din totalul tumorilor  primare maligne ale creierului. Metodele utilizate împotriva acestui tip de cancer au un impact limitat si de scurta durata în cazul glioblastomului. Însa, în ultimul an, mai multe echipe de cercetatori lucreaza la îmbunatatirea metodelor de tratament existente si chiar la dezvoltarea de noi terapii care îsi propun sa creasca eficacitatea tratamentului împotriva glioblastomului.

Imunoterapie personalizata si localizata

O alta arie de cercetare se concentreaza pe îmbunatatirea imunoterapiei împotriva glioblastomului. Un studiu recent, publicat în New England Journal of Medicine and Nature Medicine, a demonstrat ca livrarea în lichidul cefalorahidian a celulelor imune modificate poate duce la regresia tumorii. În cadrul studiului elaborat de cercetatorii de la Universitatea Pennsylvania, se prezinta inclusiv exemple de îmbunatatiri radicale. Astfel, în cazul unui pacient, aceasta metoda a dus la micsorarea tumorii cu aproape 20% în primele 48 de ore si cu aproximativ 60%, la finalul primelor doua luni de tratament. (sursa)

Citeste si despre