Valul 5 al pandemiei Covid-19, anuntat de specialisti inca dinaintea sarbatorilor de iarna, pare sa se fi instalat deja. In Romania, numarul infectarilor se dubleaza de la o zi la alta si chiar daca Omicron, tulpina nu atat de patogena, pare sa devina dominanta, riscurile sunt foarte mari in urmatoarea perioada. Cercetatorul Octavian Jurma trage un nou semnal de alarma privind importanta vaccinarii copiilor, ca singura solutie pentru stoparea transmiterii comunitare a noii tulpini a coronavirusului.
"Chiar inteleg retinerea parintilor care se tem sa isi vaccineze copiii si nu va vorbesc ca medic, ci ca parinte. Am si eu copii si e unul din motivele pentru care am inceput sa investighez pandemia si metodele de combatere a acesteia, la fel cum faceti si voi. Insa atunci cand am pus in balanta argumentele pro si contra, balanta s-a inclinat decisiv in favoarea vaccinarii", spune Octavian Jurma intr-o postare pe Facebook.
Jurma este de parere ca vaccinarea si masca FFP2/N95 le poate asigura copiilor protectie maxima in scoli, in conditiile in care tulpina Omicron este mult mai contagioasa decat predecesoarele sale:
"Am facut si boosterul baiatului meu cel mare, fara nici o ezitare. Am o imensa usurare ca de saptamana viitoare, daca scoala va mai fi deschisa, va merge protejat la maxim in clasa (vaccin + masca FFP2/N95). Inteleg si tentatia de a amana decizia pentru inca o saptamana sau inca o luna in speranta ca nu va mai fi nevoie de o decizie. Sunt si eu un un adept al principiului lui Murphy: «daca poti amana ceva pe maine, amana ca poate nu mai trebuie facut». Pandemia insa nu si-a amanat agenda. Pericolul este acum si Omicron va lovi in plin scolile noastre in urmatoarele 2 saptamani, inainte ca cei din guvern sa apuce sa isi dea seama ce se intampla. Ei astepta valul Omicron abia la mijlocul lunii, cum credeam si eu ca va veni".
Amanarea vaccinarii, o speranta iluzorie in contextul debutului mult mai rapid al valului 5
Octavian Jurma a tinut sa sublinieze ca, desi toate statisticile pareau sa arate ca valul 5 va debuta la jumatatea lui ianuarie, lucrurile se misca mult mai rapid si in defavoarea celor nevaccinati:
"De ce sa amanam vaccinarea in speranta iluzorie ca infectarea va fi mai blanda decat vaccinul cu copiii nostri? Stim sigur de la cei pe care valul Omicron i-a lovit deja ca nu va fi mai blanda cu copii nostri, va fi mai aspra. Nu ii lasam in clase pentru ca e frig si pot raci, dar ii lasam in clase daca e cald si pot face COVID-19. Are asta sens? Are sens sa iti fie frica de un virus care produce o banala raceala si sa ignori un virus care a tinut 500 de copii pe zi spitale si 40 pe zi in ATI pana am inchis scolile? Poate ca acesta va fi ultimul val poate ca nu va fi, dar si daca este ultimul val tot merita sa treci prin el potejat de vaccin si nu descoperit in fata unui virus despre care stim doar schilodeste intern pana la 30% din cei pe care nu ii omoara".
Cercetatorul a punctat ca "niciodata" nu va putea exista o asigurare suta la suta certa ca vaccinul nu face rau adultilor sau copiilor, in timp ce raul provocat de pandemie este deja o certitudine:
"Stim 100% sigur ca pandemia ne face deja rau si va continua sa ne faca rau pana nu o vom opri acceptand si infruntand riscul, tot asa cum au facut parintii si bunicii nostri. (...) Pretul masurilor non-farmaceutice a devenit prea mare. Daca tot este inevitabil sa ne vaccinam, mai bine sa vedem vaccinarea ca pe o investitie in viitor: cu cat face vaccinul mai devreme, cu atat beneficiem mai devreme si mai mult timp de investitia noastra".
FOTO: Facebook.com / Ro Vaccinare