Mastile de protectie au devenit unul dintre elementele fundamentale pentru lupta impotriva Covid-19, intrucat din mai anul trecut purtarea acestora este obligatorie pentru intreaga populatie din spatiile publice, desi utilizarea acestora este recomandata si in cadrul intalnirilor din interiorul caselor si al altor spatii private.
In plus, in ultimele luni ale pandemiei, au inceput sa apara imagini in mass-media cu persoane purtand masti duble, printre acestea si personalitati publice, precum presedinti sau antrenori de fotbal. In acest fel, multi oameni se intreaba daca este cu adevarat util sa foloseasca doua masti de protectie in acelasi timp si daca acest lucru poate oferi o protectie mai mare impotriva virusului.
Este recomandat sa porti doua masti de protectie?
Mastile care indeplinesc standardele de calitate, adica cele care sunt omologate, isi indeplinesc functia si sunt eficiente pe cont propriu, astfel incat purtarea a doua masti in acelasi timp nu are niciun beneficiu si, in plus, pot ingreuna respiratia si pot duce la o risipa mai mare de bani, spun expertii in sanatate. In acest fel, utilizarea a doua masti, una peste alta, nu ofera niciun beneficiu, potrivit expertilor consultati de The New York Times.
Opusul se intampla daca mastile nu sunt aprobate, sunt realizate din materiale fragile si eficacitatea lor in ceea ce priveste filtrarea este indoielnica. In aceste cazuri, „daca combinati mai multe straturi, incepeti sa obtineti eficiente destul de mari” pentru a evita intrarea si iesirea virusului in caile respiratorii, a explicat Linsey Marr, expert in transmiterea virusului la Virginia Tech.
De asemenea, Dr. Marr, un alt expert consultat de jurnalistii de la The New York Times, a precizat ca purtarea a doua masti confectionate din materiale fragile ar putea oferi protectie comparabila cu mastile omologate cu o capacitate mare de filtrare.
Pe langa utilizarea mastilor, trebuie sa ne amintim si alte masuri la fel de eficiente si fundamentale atunci cand vine vorba despre evitarea transmiterii virusului, precum spalarea frecventa a mainilor sau limitarea contactelor care nu sunt strict necesare.