Un studiu britanic, realizat de "Wellcome Trust", arata ca mamele care consuma in cantitati mari mancare tip "junk food" (mancare bogata in calorii dar cu un continut nutritional foarte redus) in timpul sarcinii si al alaptarii, pot transmite aceste "pofte nesanatoase" copiilor lor.
Cercetatorii sustin ca femeile nu ar trebui sa justifice consumul de "junk food" prin faptul ca "manaca pentru doi", avand in vedere ca exista din ce in ce mai multe dovezi ca acest lucru va avea un efect negativ asupra viitorului copil, atat din punct de vedere al dezvoltarii cat si al sanatatii pe termen lung.
Universitatea Harvard a publicat la inceputul anului un studiu, ale carui rezultate aratau ca femeile care luau foarte mult in greutate in timpul sarcinii, aveau de pana la 4 ori mai multe sanse sa aiba copii supraponderali, decat cele care isi mentineau o greuatate normala. A fost de asemenea, sugerat faptul ca aceste femei vor avea copii supraponderali si din cauza faptului ca acestea continuau sa consume produse tip "junk food" si dupa nastere, astfel transmitand direct acest obicei alimentar copiilor.
Studiul britanic, sugereaza ca femeile care consuma "junk food" in timpul sarcinii, activeaza la copil, centrii nervosi responsabili de placere, care ulterior ii vor determina pe copii sa prefere mancaruri grase sau sarate si dulciuri. Ceea ce a ramas este adevarul psihologic dintre consumul de "junk food" in timpul sarcinii si dezvoltarea apetitului si a obiceiurilor alimentare a copilului. Astfel, copii sunt predispusi la gusturile si mirosurile caracteristice dietei consumate de mama in timpul sarcinii.
Citeste tot articolul in: Sfatulmedicului.ro
20 August 2007