Totusi, legatura dintre fumat si pete este controversata si autorii studiului admit ca ar putea fi implicati si alti factori. Cercetatorii au declarat insa ca, din punctul lor de vedere, rezultatele studiului arata ca acneea non-inflamatorie poate deveni un efect secundar consacrat al fumatului.
Studiul a fost realizat pe femei pentru ca se pare ca aceasta afectiune afecteaza mai multe femei decat barbati. Din cei 1.000 de subiecti, 30% erau fumatori. Dintre acestia, 42,2% au dezvoltat acnee, in mod predominant forma non-inflamatorie.
Cercetatorii spun ca fumatorii din aceasta grupa aveau o secretie a pielii de vitamina E de doua ori mai redusa decat nefumatorii precum si alte variatii ale conditiei pielii. Au fost identificati si alti factori care contribuie la dezvoltarea acestei forme de acnee, inclusiv schimbari hormonale, stres, factori de mediu.
Factorii de mediu au jucat un rol important in cazul a 10% din nefumatorii cu aceasta afectiune. Asemenea factori inseamna, de exemplu, expunerea pielii la fum intens si abur, de obicei intr-un loc cum este o bucatarie. Insa, inca nu e clar cum afecteaza acesti factori dezvoltarea acneei non-inflamatorie.
Alina Sica
Redactor Copilul.ro
18 Septembrie 2007