Focar de tuberculoza la un liceu din Constanta!

| | Actualizat: 2025-02-25 11:15:15

Focar de tuberculoza la Colegiul National Militar „Alexandru Ioan Cuza” din Constanta! Potrivit Directiei de Sanatate Publica Judeteana, patru elevi au fost diagnosticati cu tuberculoza, iar 3 dintre ei sunt in prezent internati la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Constanta.

A fost facuta o ancheta epidemiologica, au fost dezinfectate clasele, iar astazi va avea loc o dezinsectie si in caminele unitatii de invatamant.

Tuberculoza (TBC) este o boala infectioasa cauzata de bacteria Mycobacterium tuberculosis, care afecteaza in principal plamanii, dar poate implica si alte organe precum ganglionii limfatici, oasele, meningele sau rinichii. Transmiterea se realizeaza pe cale aeriana, prin inhalarea picaturilor microscopice eliminate de o persoana infectata atunci cand tuseste, stranuta sau vorbeste.

In Romania, tuberculoza ramane o problema de sanatate publica. Desi incidenta a scazut in ultimele decenii, tara noastra continua sa inregistreze rate mai ridicate comparativ cu media europeana. Conform datelor disponibile, in 2019, aproximativ 1,5 milioane de persoane au decedat din cauza tuberculozei la nivel global.

De ce apare tuberculoza

Tuberculoza este provocata de Mycobacterium tuberculosis, cunoscut si ca bacilul Koch. Transmiterea are loc prin inhalarea picaturilor contaminate, eliberate in aer de persoanele cu tuberculoza activa. Factori precum un sistem imunitar slabit (din cauza HIV/SIDA, diabetului, malnutritiei sau tratamentelor imunosupresoare), conditiile de viata aglomerate si nesanitare, precum si contactul prelungit cu persoane infectate cresc riscul de imbolnavire.

Care sunt simptomele tuberculozei

Simptomele tuberculozei pulmonare includ:

  • Tuse persistenta (mai mult de trei saptamani), adesea cu sputa sau sange;
  • Febra si frisoane;
  • Transpiratii nocturne;
  • Oboseala si slabiciune generala;
  • Pierderea apetitului si scadere in greutate.

In cazurile de tuberculoza extrapulmonara, simptomele variaza in functie de organul afectat.

Cum se trateaza tuberculoza

Tratamentul tuberculozei implica administrarea unui regim de antibiotice pe o perioada indelungata, de obicei intre sase si noua luni. Schema terapeutica standard include medicamente precum izoniazida, rifampicina, etambutolul si pirazinamida. Este esential ca pacientii sa urmeze cu strictete tratamentul prescris pentru a preveni dezvoltarea rezistentei bacteriene si pentru a asigura vindecarea completa.

Citeste si despre