Este vremea virozelor. Aveti grija parinti pentru ca cei mici sunt cei mai expusi. Peste 100 de copii au ajuns in ultimele zile la Urgenta. Medicul Tudor Ciuhodaru a realizat un ghid care te invata ce sa NU faci cand esti racit.
Ce sa (NU) faci cand racesti!
10 reguli valabile de fiecare data
Chiar daca te consideri expert in ale bolii sunt posibile multe greseli care ii pot imbolnavi pe cei din jur sau pot duce la un tratament ineficient sau pot provoca o multitudine de complicatii.
Ce sa FACI:
1. Repaus la domiciliu: intr-o camera luminoasa, aerisita, cu o temperatura medie de 22 – 24 grade.
2. Evita contactul cu alte persoane: separat de restul familiei, evita aglomeratiile si colectivitatile (!!! mai ales scolare).
!!!Nu duce copilul in colectivitate daca prezinta febra, frison, tuse, secreţii nazale abundente.
3. Consulta un medic. Recomandarile terapeutice (inclusiv vaccinarea) se stabilesc doar dupa consult medical (medic de familie/ specialist).
4. Respecta regulile individuale de igiena: utilizarea batistei si spalatul pe maini, pusul mainii la gura atunci cand tusim sau stranutam, evitarea contaminarii prin atingerea cu mainile a ochilor sau a gurii.
Spala-te cat mai des pe maini cu apa si sapun. Spalatul trebuie sa dureze cel putin 20 de secunde, insistand pe pliurile si spatiile interdigitale, apoi uscati mainile cu prosoape de hartie sau aer cald sau daca nu sunteti in apropierea apei puteţi utiliza, cu eficinta mai redusa, un dezinfectant pe baza de alcool.
5. Respecta un regim alimentar adecvat: bazat pe fructe si legume proaspete, bogate in vitamine, consum de lichide calde.
Ce sa NU faci:
1. Nu te trata dupa ureche. Automedicatia poate fi ineficienta si este foarte periculoasa prin efecte secundare sau complicatii.
2. Nu lua din prima antibiotice. Virozele nu rapund la astfel de medicamente iar antibioterapia haotica doar selecteaza flora microbiana extrem de agresiva.
3. Nu lua antitermice fara indicatie clara. Febra este doar o reactie naturala, de protectie a organismului, care incearca sa elimine virusurile.
4. Nu iesi din casa si nu intra in contact cu membrii familiei. Poti transmite cu usurinta si celorlalti infectia pe cale aeriana, iar starea ta se poate agrava brusc, evolutia bolii fiind imprevizibila.
5. Nu te grabi sa-ti reiei activitatea, sa te intorci la scoala sau la locul de munca, in perioada de convalescenta. Aceasta te poate face vulnerabil la revenirea bolii.
E bine de stiut:
1. Cei mai expusi sunt cei care merg in colectivitati (scoli, crese, gradinite).
2. Transmiterea infectiilor sezoniere se face cu mare usurinta de la o persoana la alta.
3. Fie pe cale aeriana (vorbire, tuse, stranut) sau prin contact direct sau indirect cu secretiile respiratorii aflate pe mainile acestora sau pe suprafete contaminate.
4. O alta categorie vulnerabila sunt sugarii de peste 6 luni (ce pierd imunitatea transmisa de la mama) si copiii sub 5 ani.
5. Laringita poate avea o evolutie fulminanta.
6. Copilul prezinta o tuse caracteristica, seaca si chinuitoare, se sufoca si nu poate vorbi.
7. Simptomatologia se agraveaza adesea pe durata noptii
8. Aceste situatii impun prezentarea de urgenta la spital.