Ghimbirul si cuisoarele previn balonarea

| | Actualizat: 2006-12-15 11:23:40

Dupa restrictiile impuse de post, creste apetitul alimentar si, in acelasi timp, se intensifica ritmul in care se secreta sucurile digestive. De aceea hrana se digera aproape complet, iar "surplusul" de nutrienti se aduna "intr-un rezervor" de grasimi - in hipoderm.

Asa apar "pernitele" de grasime de sub piele. Din aceasta cauza, principala grija, dupa reinceperea dietei normale, este ca in primele 10-12 zile dupa post sa tinem sub control consumul de carne si dulciuri consistente. Unii nutritionisti recomanda in acest scop mancarurile picante - tocanite sau aperitivele condimentate din belsug.

O alta solutie propusa de acestia ar fi folosirea sucului de citrice mai dulci, precum mandarinele si portocalele, baute cu 15 minute inainte de masa principala.


De asemenea, in preparatele de Sarbatori trebuie sa includem condimentele benefice care elimina balonarile si linistesc stomacul - ghimbirul, chimenul, nucsoara si cuisoarele sunt cele mai reprezentative. Asa ca zicala "cate putin din toate" are la baza o inteleapta experienta, acumulata in timp.

(Liliana Ivan)  
Citeste tot articolul in: Adevarul  
15 Decembrie 2006

Citeste si despre