Greseala pe care o fac majoritatea parintilor atunci cand copiii sunt raciti. Un medic renumit spulbera miturile

| | Actualizat: 2022-10-10 09:02:00

Venirea sezonului rece este sinonima cu inmultirea numarului de viroze, mai ales in randul copiilor. Micutii care merg in colectivitate racesc mai des, iar parintii nu mai stiu ce sa faca pentru a-i feri de bolile sezoniere si pentru a-i ajuta sa treaca cat mai usor peste ele. Din aceste motive, multi parinti fac o serie de greseli atunci cand trateaza virozele copiilor, nu din rea-vointa, ci dintr-o lipsa de educatie in acest sens si pe baza unor mituri perpetuate an de an, atrage atentia medicul pediatru Mihai Craiu.

Specialistul spune ca este ceva comun ca parintii sa aplice tratamente mai puternice decat este cazul in tratarea virozelor respiratorii la copii. Motivele sunt multiple, subliniaza specialistul: teama ca boala sa nu se agraveze, miturile si ideile preconcepute care circula si obisnuinta pe care o au multi oameni de a se trata singuri si pe care o aplica si in cazul propriilor copii.

„Cele mai multe din deciziile eronate legate de tratamentul copiilor in Romania sunt luate de frica. De frica sa nu fie altceva mai grav, de frica sa nu apara complicatii, de frica unor mituri urbane care circula intens in folclorul parintilor romani, de tot felul de frici... De unde vin acestea? Sa fie de vina numai firea noastra mioritica ce spune ca va cadea drobul de sare in capul copilului...? Sa fie lunga noastra istorie plina de depresie si esec? Sa fie oare melancolia noastra profunda?!

Oare nu contribuim generos la acestea si noi, halatele albe, atunci cand nu comunicam corect, scurt si eficace, intr-un limbaj simplu?! Greu de spus... Cert este ca unele mituri sunt foarte FOARTE greu de smuls din solul fertil al ideilor noastre fixe. Una din aceste idei fixe este nevoia de tratament cu ajutorul unor medicamente sub forma de nebulizare umeda, in orice boala respiratorie a copiilor romani. Eventual cu medicamente a caror utilizare prin nebulizare este interzisa!?”, a scris medicul Mihai Craiu pe Facebook.

Specialistul trage un semnal de alarma asupra unei metode controversate de a trata virozele respiratorii la copii si reia o informatie pe care a prezentat-o de multe ori in mediul online: folosirea Dexametazonei injectabile in aparatul pentru aerosoli.

„Ca sa inchei acest foileton, deja obositor, al dexametazonei fosfat, substanta de uz injectabil, pusa in altceva decat in seringa, pentru administrare intramusculara sau intravenoasa, fac doua precizari:

1. NU, nu se pune in aparatul de nebulizat, in loc de Fluticazona (Flixotide).

2. DA, ar putea fi amestecata cu un sirop, sau cu o solutie dulce, pentru a fi data pe gura (bauta).

Si poate fi administrata in forme medii sau grave de laringita sau astm. Nu la muci in nas sau rosu in gat...”, a mai transmis medicul pediatru.

FOTO: Freepik

Citeste si despre