Hepatita misterioasa la copii se raspandeste rapid si a ajuns si in Romania. Ce se stie pana in prezent

| | Actualizat: 2022-04-27 23:28:10

Expertii din domeniul sanatatii sunt in alerta in intreaga lume, dupa ce au aparut mai multe cazuri de hepatita misterioasa la copii. Boala se raspnadeste cu repeziciune si a ajuns deja pe mai multe continente, un caz fiind confirmat si in tara noastra.

Hepatita misterioasa a afectat pana in prezent peste 170 de copii din 11 tari din Europa, dar au aparut cazuri si pe continentul asiatic si pe cel american, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Medicii sunt in alerta cu atat mai mult cu cat la niciunul dintre copiii bolnavi nu a fost detectata la analize vreo tulpina a virusului care provoaca hepatita. 10% dintre copiii care s-au imbolnavit au avut nevoie de transplant de ficat. Cel putin un deces a fost raportat pana in prezent din cauza acestei boli.

Cele mai multe cazuri s-au raportat pana in prezent in Marea Britanie (114 din 170). Hepatita misterioasa a fost descoperita si la cativa copii din Spania, SUA, Danemarca, Tarile de Jos, Italia, Norvegia. Boala afecteaza de la bebelusi pana la copii de varsta adolescenta si a fost confirmat primul caz si pe teritoriul tarii noastre. Este vorba despre o fetita de 5 ani, din zona Bucuresti-Ilfov, care a fost internata in spital pe 4 aprilie.

Ce se stie pana in prezent si ce recomanda specialistii

La niciunul dintre copiii bolnavi nu s-a identificat vreun virus hepatitic cunoscut (A,B,C,E), insa la unii dintre pacienti au existat dovezi de infectie cu adenovirus. Totusi, tulpina cunoscuta a adenovirusului provoaca in general o boala diareica, in niciun caz o hepatita fulminanta, arata medicul pediatru Mihai Craiu.

Se crede, insa nu este confirmat inca, ca boala ar putea fi o combinatie de adenovirus si SARS-CoV-2: „O alta ipoteza este aceea a unui subtip de adenovirus care sa fi suferit niste modificari care ar urma sa fie evidentiate – daca ele exista – prin analize de secventiere aprofundate pe care le fac britanicii. Apoi este varianta infectarii cu o noua tulpina de SARS-CoV-2. Iarasi, ei fac secventiere si pentru asta”, subliniaza, la randul sau, dr. Marius Geanta.

Ce putem face pentru a scadea riscul de infectare?

  • sa ne spalam bine pe maini dupa ce frecventam locuri publice
  • sa spalam bine fructele si legumele inainte de a le consuma
  • sa evitam supradozarea Paracetamolului, deoarece poate produce leziuni la ficat sau le poate agrava pe cele existente

Acestea sunt, deocamdata, principalele recomandari ale specialistilor. Inca nu se recomanda evitarea calatoriilor in zonele unde au fost descoperite mai multe cazuri, cu atat mai mult cu cat nu vorbim despre focare, cel putin deocamdata. Semnele care ar putea indica o eventuala infectie si care ne-ar putea trimite la spital cu copiii sunt: greata, varsaturi, icter, oboseala accentuata, dureri de stomac, febra, diaree. Medicii recomanda ca in cazul in care apar aceste simptome sa mergem de urgenta cu micutii la spital pentru a fi testati si sa nu alegem automedicatia.

FOTO: Freepik

Citeste si despre