De-a lungul timpului, aditivii au reprezentat o polemica pentru cercetatori. Afecteaza ei sau nu, sanatatea copiilor?
Anumiti aditivi si coloranti alimentari pot inrautati comportamentul copiilor cu varste cuprinse intre 3 si 9 ani care sufera de hiperactivitate.
Cercetatorii au ajuns la aceasta concluzie dupa ce au efectuat un studiu pe un lot de 300 de copii, care au prezentat schimbari importante in comportament dupa consumarea unor sucuri de fructe ce au continut un amestec de conservanti si coloranti alimentari.
Aceste rezultate demonstreaza efectele adverse vazute nu numai la copiii cu ADHD ci si la populatia generala.
Echipa lui Stevenson, conducatorul studiului, a cercetat efectele aditivilor asupra sanatatii copiilor de ani de zile si a reusit sa prepare doua amestecuri de aditivi si conservanti pentru grupe diferite de varste, pentru cei de 3 ani si pentru cei de 8-9 ani, care sa ii demonstreze teoria, dar totusi sa nu ii afecteze pe copii in mod ireversibil.
Un alt cercetator, Benjamin Feringold, alergolog a ajuns la concluzia ca nu numai aditivii alimentari, aromele si conservantii afecteaza copiii ci si componentele silicate din fructe si legume.
Printre aditivii periculosi pentru sanatate se numara:
E-102, numit tartrazina care este un colorant galben ce poate provoca alergii si se gaseste intr-o gama variata de alimente, de la produse de patiserie pana la bauturi racoritoare si spirtoase.
E-120, acidul carminic este un colorant rosu natural, de origine animala (se obtine dintr-o insecta) si se gaseste mai ales in bautarile spirtoase.
E-123, amarant este un colorant rosu artificial, foarte cancerigen, aflat in bauturile spirtoase. In SUA, acesta a fost interzis.
E-131 este un colorant albastru, foarte cancerigen ce se foloseste in bauturi spirtoase si prajituri.
E-142 este un colorant artificial de culoare verde, foarte cancerigen, folosit la bauturi.
E-153 este carbunele vegetal ce poate provoca tulburari gastrice.
Printre conservantii cancerigeni se numara: E-210, E-211, E-212, E-213, E-214, E-215, E-216, E-217 si se gasesc intr-o gama foarte larga de alimente: de la conserve, muraturi, dulceata pana la biscuiti.
Cele care se gasesc in vinuri albe si fructe uscate sunt: E-220, E-222, E-223, E-224, E-226.
Laura Moise
Redactor Copilul.ro
6 Septembrie 2007