Histerectomia reprezinta indepartarea pe cale chirurgicala a uterului. In unele cazuri, odata cu uterul se indeparteaza si ovarele si trompele uterine, procedura fiind denumita salpingo-ooforectomie.
Desi este efectuata destul de frecvent, actualmente exista si alte optiuni terapeutice ale afectiunilor ginecologice, astfel incat histerectomia poate fi evitata in cele mai multe din cazuri.
Conform unui nou studiu, femeile care au apelat la histerectomie prezinta un risc foarte mare de a prezenta incontinenta urinara, ce poate fi operata chirurgical dupa cativa ani.
Acest risc este in special foarte mare in cazul femeilor care au nascut pe cale naturala. Histerectomia poate fi partiala sau completa si este realizat in majoritatea cazurilor de cancere ale sistemului reproductiv, sangerari postmenstruale si alte probleme uterine.
In Statele Unite, in fiecare an au loc in jur de 600.000 de histerectomii, dintre care 90% din acestea sunt realizate datorita unor cauze beningne. In cazul Marii Britanii, una din cinci femei au apelat la histerectomie pana la varsta de 55 de ani.
Cele mai predispuse la incontinenta urinara sunt femeile care au nascut pe cale naturala mai mult de patru copii, riscul de a avea aceasta problema fiind de 16 ori mai mare.
Din punct de vedere medical, cea mai rationala explicatie in aceasta asociatie ar fi trauma chirurgicala, atunci cand uterul si cervixul sunt lezate de catre membrana pelvina.
Histerectomia ar putea interfera cu mecanismul intrinsec al sfincterului uretral, ducand la probleme ale vezicii urinare si al sfincterului urinar.
Laura Moise
Redactor Copilul.ro
29 Octombrie 2007